Schiphol Tower en Approach

Op en in de nabijheid van de luchthaven Schiphol wordt de luchtverkeersdienstverlening gegeven door twee verkeersleidingsunits van LVNL: de plaatselijke verkeersleiding, Schiphol Tower, en de naderingsverkeersleiding, Schiphol Approach.

Schiphol Tower is de plaatselijke verkeersleidingsdienst. Vanuit de bijna 100 meter hoge Toren op Schiphol Centrum en de tweede Toren vlakbij de Polderbaan, werken luchtverkeersleiders, ground controllers en verkeersleidingsassistenten samen. Zij zijn verantwoordelijk voor de luchtverkeersdienstverlening aan alle vliegtuigen op en binnen een straal van bijna 15 kilometer rondom de Luchthaven Schiphol. Daarnaast begeleiden zij ook het andere verkeer op het luchtvaartterrein. 

Schiphol Approach begeleidt de vertrekkende vliegtuigen van Schiphol naar de luchtroutes. Andersom begeleidt het aankomende vliegtuigen met Schiphol als bestemming, van de luchtroutes naar de directe omgeving van Schiphol. Dit moet veilig en efficiënt gebeuren en er dient rekening gehouden te worden met het milieu. Daarvoor zijn er onder andere vaste naderings- en vertrekroutes vastgesteld. De luchtverkeersleiders en de verkeersleidingsassistenten doen hun werk vanachter de radar in het LVNL-gebouw te Schiphol-Oost.

Een kijkje bij Approach

Een kijkje op Schiphol Toren-Centrum