Dit jaar wordt de grootschalige verbouwing van de verkeerstoren op Schiphol afgerond. Momenteel worden er bijna 500.000 starts en landingen per jaar vanuit de toren begeleid. Bij de opening in 1991 waren er rond de 250.000 vliegtuigbewegingen per jaar op Schiphol. Om de werkomgeving van de luchtverkeersleiding en daarmee de veiligheid te verbeteren werd in september 2018 gestart met de vernieuwing van de verkeerstoren. Het vertrouwde beeld van de 101 meter hoge toren blijft zoals het is, maar binnenin gaat er een grootschalige verbouwing plaatsvinden.
”Optimale werkomstandigheden en technische ondersteuning in de verkeerstoren op Schiphol zijn belangrijk voor een veilige en efficiënte afhandeling door de luchtverkeersleiders. Na de verbouwing is er meer ruimte en door te gaan werken met Electronic Flight Strips komt er ook meer rust in de toren. Dat draagt bij aan onze belangrijkste prioriteit: veiligheid. Met de verkeerstoren van de toekomst zijn we klaar voor ontwikkelingen op Schiphol. Zo zorgen wij ervoor dat we samen luchtvaart mogelijk maken.”
Het aantal werkposities verdubbelt bijna en er worden nieuwe consoles geïntroduceerd. Op dit moment werkt de verkeersleiding nog in één grote ring. Dat worden in de nieuwe situatie twee ringen. De buitenring krijgt elf werkposities en deze posities komen dichterbij het glas te zitten. In het midden van de ring komt een verhoging voor nog eens vier werkposities. Na de verbouwing kunnen 15 mensen tegelijk op de toren werken.
Naast de uitbreiding van de werkruimte worden de ‘papieren strippen’, waar alle informatie op staat over de vliegtuigen die de verkeersleiders onder hun hoede hebben, vervangen door Electronic Flight Strips (EFS). Daardoor hoeven luchtverkeersleiders de strippen niet meer fysiek door te geven aan elkaar en ontstaat er meer rust op de werkvloer. Door de koppeling van het EFS-systeem aan verschillende andere systemen in de toekomst neemt de veiligheid en voorspelbaarheid nog verder toe. Ook worden er camera’s geplaatst omdat de nieuwe A-pier het zicht op de gates beperkt. Door de camerabeelden houdt de torenverkeersleiding straks goed zicht op de pushbacks en het taxiënde verkeer aan de zuidzijde van de nieuwe pier.
Het vliegverkeer zal geen hinder ondervinden van de verbouwing. Tijdens de verbouwing werken de luchtverkeersleiders ’s nachts vanuit de noodtoren omdat dan de grote verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd worden op toren centrum. De oplevering van de verbouwing en verbetering van de toren is in mei 2019.
Precies een jaar geleden ging de torenverbouwing op Schiphol-Centrum van start. In de nacht van 3 september 2018 maakten we voor het eerst gebruik van de noodtoren. Nu kijken we terug op een fantastisch traject dat we binnen de gestelde termijn hebben afgerond met zo min mogelijk impact op onze klanten.
Het resultaat is een bijna verdubbeling van het aantal werkposities, nieuwe consoles en Electronic Flight Strips (EFS). Sinds 20 april zijn de typerende klikken bij het doorgeven van de papieren strippen definitief uit de toren verdwenen. De implementatie van EFS is een van de grootste veranderingen op de Schipholtorens die LVNL heeft gekend. Daarnaast werkt de verkeersleiding nu in twee ringen. De buitenring bestaat uit elf werkposities en deze posities zijn dichterbij het glas komen te zitten. In het midden van de ring zijn nog eens vier werkposities die op een verhoging zijn geplaatst. Naast de vernieuwingen aan de werkposities is de hoofdtoren ook voorzien van nieuwe camera’s, die een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de veiligheid op Schiphol. Ze zijn nodig omdat de toekomstige A-pier het zicht op de gates beperkt. Al deze veranderingen in de toren dragen bij aan onze belangrijkste prioriteit: veiligheid.
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info