Doorstart

Een doorstart, ook wel go-around of missed approach genoemd, is het afbreken van de eindnadering door een vliegtuig. In plaats van te landen, klimt het vliegtuig opnieuw naar een beperkte hoogte om vervolgens opnieuw volgens de procedures te naderen voor de landing.

Een doorstart is een standaard onderdeel van de vastgestelde en voor piloten gepubliceerde naderingsprocedure; een standaardbeschrijving van de manier waarop een doorstart moet worden uitgevoerd. In sommige situaties zijn aanvullende instructies van de luchtverkeersleider nodig om de separatie met ander luchtverkeer te kunnen garanderen.

Een doorstart kan worden geïnitieerd door de vlieger of door de verkeersleider. In de meeste gevallen is de reden om een doorstart te maken het niet stabiel genoeg vliegen van de eindnadering. De vlieger moet tijdens de eindnadering de snelheid van het vliegtuig laten afnemen, hoogte reduceren en het vliegtuig in de zogenoemde landingsconfiguratie brengen - landingskleppen uit, landingsgestel naar beneden - voordat de landing kan worden ingezet. Indien op een punt in de nadering niet aan alle eisen is voldaan moet de vlieger de nadering afbreken. Daarnaast kunnen onverwachte veranderingen in de weersomstandigheden tijdens de laatste fase van de nadering reden zijn voor een doorstart.

Ook omstandigheden op de grond kunnen reden zijn om een doorstart in te zetten. Bijvoorbeeld door een verstoring van het signaal van het instrument landingssysteem door het staartvlak van een taxiënd vliegtuig. Een luchtverkeersleider kan genoodzaakt zijn om een gegeven landingsklaring in te trekken, omdat de landingsbaan niet op tijd wordt vrijgemaakt door de voorgaande vlucht. Op een drukke luchthaven als Schiphol worden naderende vliegtuigen zo efficiënt mogelijk achter elkaar opgelijnd, maar altijd met een minimale afstand van drie nautische mijl, zo’n 5,5 kilometer. In de situatie dat een vliegtuig na de landing de landingsbaan niet snel genoeg kan verlaten, moet in sommige gevallen het daarop volgende vliegtuig een doorstart maken.

Voor de torenverkeersleider is het van belang om zo snel mogelijk het risico op conflicten met andere toestellen in te schatten en zo nodig andere instructies te geven. Voor de naderingsverkeersleider betekent dit dat hij het doorstartende toestel opnieuw moet invoegen in de verkeersstroom onderweg naar de landingsbaan.