"Als luchtverkeersleider werk je in een rooster met onregelmatige diensten, wat veel vrije tijd geeft."
Danny, luchtverkeersleider en supervisor
Naast het werk als luchtverkeersleider doe ik in mijn vrije tijd veel aan sport. De afgelopen zes jaar heeft het trainen voor een triatlon steeds meer mijn aandacht gekregen. Zowel qua tijdsbesteding als de motivatie om te presteren. Ik woon samen met mijn gezin in Haarlem.
Ik ben luchtverkeersleider en supervisor bij de afdeling Area Control Center. Binnen deze afdeling begeleiden we het vliegverkeer tot ongeveer 8 km hoogte. Daarnaast zet ik mij in voor de afdeling Operational Support and Development.
Ik heb nieuwe luchtverkeersleiders opgeleid zowel op de simulator als in de praktijk. Ook ben ik operationeel expert voor de afdeling Capacity Management and Analytics geweest. In mijn eerste paar jaar bij LVNL heb ik voorlichting gegeven over het leuke vak aan geïnteresseerde potentiële nieuwe collega’s.
Sport is mijn enige echte hobby. Fysiek en mentaal welzijn heeft voor mij een onlosmakelijke verbondenheid. Dat maakt dat er een mooie balans ontstaat met het zittend inspannende werk als luchtverkeersleider. En na wat bewegen ben ik thuis ook een stuk gezelliger!
Tijdens mijn jeugd heb ik veel gesport. Voornamelijk voetbal, judo en schaatsen hadden mijn interesse. Op de Koninklijke Militaire Academie kwamen daar hardlopen, survivalruns en de militaire vijfkamp bij. Inclusief de bijbehorende internationale wedstrijden voor de cross, maar ook parachutespringen bijvoorbeeld. Meest bijzondere qua sport was de kerst-cross in Uruzgan tijdens mijn uitzending en het hoogtepunt de militaire wereldspelen in India met de militaire vijfkamp. Nadat de kinderen naar school gingen kwam er meer ruimte en ging het weer kriebelen om aan evenementen deel te nemen met als doel ooit een hele triatlon (Ironman) te doen. Dat heb ik inmiddels al zes keer gedaan. De rek om beter te willen presteren was er nog niet uit blijkbaar. Laatste ervaring was afgelopen jaar waarin triatlons door de coronamaatregelen werden geannuleerd, dus besloot ik om 101 km hard te lopen. Uitdagingen genoeg te bedenken!
Als luchtverkeersleider werk je in een rooster met onregelmatige diensten, wat veel vrije tijd geeft. Omdat ik geen teamsport doe is dat een voordeel, ik kan mijn trainingen afstemmen op mijn diensten. Maar ook met teamsport is er veel mogelijk: de ene collega wil graag een vrije avond voor een team-training waar een ander de voorkeur geeft aan de kinderen naar school brengen en aansluitend een lesje volgen in de sportschool.
Wat een belangrijke overeenkomst is met topsport is rust en herstel. Discipline komt om de hoek kijken als je beter wilt presteren op het gebied van sportprestaties, maar ook na een paar vroege diensten. Dan merk je dat er discipline om uitgerust naar je werk te komen gevraagd wordt. Die rust kun je vinden door bijvoorbeeld leuke activiteiten te plannen naast het werk, maar ook voldoende slapen is erg belangrijk.
Ik was positief verrast door de sportiviteit van LVNL. Met de inpandige fitnessruimte kun je voor, na of zelfs tijdens een dienst in een langere pauze bewegen en “resetten”. Daarnaast biedt het ook de gelegenheid om te douchen na een fietsrit of hardloopsessie voor de start van je dienst. Deelname aan sportevenementen wordt georganiseerd door enthousiaste LVNL collega’s. Het sociale karakter van die evenementen is niet te onderschatten en werkt als een extra binding tussen collega’s. Leuke extra: LVNL heeft een aantal jaar geleden bij 3FM-serious request Haarlem het “climb the tower” evenement gehouden waar collega’s gesponsord de trap van de Schiphol Toren naar boven namen. Daarnaast beantwoordt het bedrijfsrestaurant sporters en mensen met een gezonde levensstijl steeds beter in de wensen met producten en heeft LVNL zelfs enkele dagen per week een fysiotherapeut in huis.
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info