Communication, Navigation, Surveillance en Infrastructure

De afdeling CNSI maakt veilig vliegen mogelijk

Zonder communicatie en navigatie wordt vliegen een lastig verhaal. De afdeling Communication, Navigation, Surveillance and Infrastructure (CNSI) zorgt ervoor dat vliegtuigen veilig kunnen vliegen én landen, ook bij grote drukte, in de nacht of bij slecht weer. Daarvoor maakt CNSI gebruik van allerlei systemen; van antennes langs de baan tot geavanceerde radar, en van bijna klassieke, analoge systemen tot complexe digitale netwerksystemen.

Werken bij CNSI

Om het luchtverkeer ook in de toekomst in goede banen te leiden, wordt bij CNSI nauw samengewerkt met andere, internationale luchtverkeersleiders. Nieuwe systemen worden samen ontwikkeld en getest, terwijl tegelijkertijd de bestaande systemen veilig en betrouwbaar moeten blijven functioneren.

De afdeling CNSI maakt veilig vliegen mogelijk

Edward, manager van CNSI:

“Ons werkveld is zó breed; voor iedere getalenteerde technicus hebben wij wel een droombaan in de aanbieding.’”

Wat ga je doen als je bij CNSI komt werken? 

‘Om het luchtverkeer te leiden, moeten we als luchtverkeersleiding kunnen communiceren met piloten. En piloten moeten op hun beurt weer kunnen navigeren boven het land. Bovendien moeten luchtverkeersleiders kunnen zien waar vliegtuigen zich in de lucht bevinden, om ze zo op veilige afstand van elkaar te houden. Dat maken onze systemen mogelijk.

Van Schiphol tot militaire vliegvelden en regiovliegvelden in Maastricht of Groningen: we houden ons bezig met netwerkinfrastructuren door het hele land. Ook interne netwerken, zoals server- en werkplekinfrastucturen voor opslag, kantoorapparatuur en computers, maken deel uit van onze expertise. Een heel breed pakket dus. Afhankelijk van de functie die je bij ons gaat vervullen, sta je fysiek systemen langs de landingsbaan te onderhouden of ben je op kantoor een complex vraagstuk aan het oplossen.’

Naar wat voor mensen is CNSI op zoek?

‘Bij ons vind je vooral de echte bèta’s. Technisch georiënteerde mensen met een analytische geest en een groot besef van verantwoordelijkheid. Werken in de luchtvaart betekent dat veiligheid altijd bovenaan de lijst staat. De manier van werken is lekker direct, recht voor z’n raap. En we zijn hier allemaal gek op het vinden van oplossingen.

We zoeken vooral mensen met een afgeronde technische opleiding op HBO- of universitair niveau, het liefst aangevuld met opleidingen in bedrijfsinformatiesystemen en netwerkarchitectuur. Maar voorop staat dat we voor iedere talentvolle technicus eigenlijk wel ruimte hebben. Het gaat er bij ons meer om waar we jou met jouw specifieke kennis en talent het beste kunnen inzetten.’

Wat maakt het leuk om voor CNSI te werken?

‘We kunnen hier 24/7 bezig zijn met techniek op een heel hoog niveau, en tegelijkertijd heel concreet en pragmatisch problemen oplossen. Door het hele land, op ieder vliegveld vind je onze systemen. Van soms bijna klassieke, draaiende radarsystemen die pas stuk gaan als alle onderdelen op zijn, tot de laatste innovaties in digitale communicatie. Alles wat wij doen heeft een belangrijke rol in het verbeteren van de luchtvaart. Het is iedere dag weer fascinerend om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.’

Wil jij ook werken bij deze afdeling van LVNL? Kijk dan snel bij de vacatures!

Emile's ervaringen bij CNSI

Er zijn maar weinig functies waarop de term ‘duizendpoot’ zó van toepassing is, als die van projectmanager bij Communication, Navigation, Surveillance and Infrastructure. Bij de projecten zijn vaak veel afdelingen betrokken, en het is een mooie puzzel om de uitvoering goed te laten verlopen. Emile Kool houdt ervan: hoe complexer de klus, hoe lekkerder hij in zijn vel zit.

Emile's ervaringen bij CNSI

Meer persoonlijke verhalen van collega's

Nieuwsgierig naar meer persoonlijke verhalen over het werken bij Luchtverkeersleiding Nederland? Ben jij benieuwd hoe het echt is om te werken als bijvoorbeeld luchtverkeersleider, businessanalist, monteur of developer bij LVNL? Je leest het in deze serie blogs!