“We maken producten die dagelijks worden gebruikt in de luchtvaart”
Bij LVNL doen we meer dan alleen luchtverkeersleiding geven. In de rubriek ‘Achter de Schermen’ presenteert telkens een andere afdeling zichzelf. Leuk én leerzaam, want wie doet nu eigenlijk wat binnen onze organisatie? Het woord is aan Peter van der Werf, manager Aeronautical Design & Information Services (ADIS) van de afdeling Procedures.
“Bij ADIS ontwikkelen we vliegprocedures, publiceren we de Nederlandse luchtvaartgids (eAIP) en ontwikkelen cartografisch en illustratief materiaal voor verkeersleiders en luchtvarenden. De publicatie van de Nederlandse luchtvaartgids is naast het verlenen van air traffic service een van de andere wettelijke taken van LVNL. Ook zijn we bezig met de introductie van Geo Informatie Systemen (GIS). Met deze systemen willen we sneller en effectiever grafisch materiaal bij een eindgebruiker brengen en kunnen we slimmer analyses maken, bijvoorbeeld over hoeveel bewoners onder een bepaalde vliegroute wonen. Je kunt de GIS online bekijken via vfrchart.lvnl.nl”, vertelt Peter.
Naast ADIS bestaat de afdeling Procedures uit nog twee andere teams: Air Traffic Management Procedures (ATMP) en Business Support (BS). “Air Traffic Management Procedures verzorgt de operationele documentatie zoals de operations manual en mededelingen. Business Support is de olie in de Procedure-machine met onder andere programmamanagement luchthaven en luchtruim, en ondersteuning op administratief en secretarieel vlak. Samen realiseren we grote en kleine veranderingen zoals de herindeling van sectoren, een nieuwe nachtnadering en de routes naar bijvoorbeeld Lelystad."
Samenwerken
Het leuke aan het werk binnen zijn team is volgens Peter dat veel producten van ADIS op het grensvlak liggen van LVNL en de buitenwereld. “Hierdoor kom je met veel verschillende mensen binnen en buiten LVNL in contact. Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, vliegers en data-packers die onze data omzetten in toepassingen geschikt voor luchtvaartnavigatie. Daarnaast hebben we natuurlijk nauw contact met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport.” Per ontwikkeling verandert de set aan stakeholders van ADIS. “Zo zit je de ene keer met helikopteroperators aan tafel en de andere keer met een exploitant van windmolens. Ook zitten we steeds vaker aan tafel met bewoners om bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuwe nachtroute te bespreken.” Peter is trots op zijn team. “We maken producten die dagelijks worden gebruikt in de luchtvaart. Ieder vliegtuig op Schiphol heeft data of informatie aan boord afkomstig uit onze afdeling. Bij vliegtuigen die overvliegen denk ik wel eens ‘die vliegt op een door ons ontworpen route’. Hoe gaaf is dat?”
Innovatieve ideeën
Daarnaast is binnen de verschillende disciplines ruimte voor een stuk innovatie door eigen inbreng. “Een concreet voorbeeld: een collega heeft een Google Earth tool ontworpen om op basis van historische radardata 3D-routes te maken, te visualiseren en vrij van elkaar te ontwikkelen. Vervolgens heeft een tweede collega daaraan, vanuit zijn achtergrond, geluidscontouren toegevoegd. Dit soort initiatieven maken het mogelijk om best technische ontwerpen eenvoudig toe te lichten aan een divers publiek. En om hopelijk in de toekomst op een relatief gemakkelijke manier de impact van verschillende scenario’s zichtbaar te maken.”
Uitdagingen en kansen
Het team heeft te maken met verschillende uitdagingen. “We hebben een enorme kluif aan het neerzetten van Geo Informatie Systemen (GIS) en de daarvoor benodigde data. Een andere grote uitdaging is het moderniseren van de Nederlandse luchtruiminfrastructuur. We gaan een belangrijke bijdrage leveren aan het project luchtruimherziening en daarnaast willen we routeoptimalisaties doorvoeren die waardevol zijn voor de omgeving en klanten. Dit kan een efficiëntere route voor Operations zijn, een route die beter aansluit bij het uitrustingsniveau van een operator of het beperken van hinder.”
Deze uitdagingen bieden volgens Peter ook veel kansen. “Zo kunnen we met GIS onze dienstverlening innoveren en op een slimmere en snellere manier grafisch materiaal aanbieden. Het GIS biedt ook de kans om slimmere combinaties van datasets te maken en deze te analyseren. Je kan het zo gek niet bedenken, bijvoorbeeld hoeveel stedelijke gebieden liggen onder vliegroutes, hoeveel mensen wonen daar en welke leeftijden hebben ze? Hoeveel vliegbewegingen vinden plaats boven de gemeente Uitgeest? Allemaal analyses die met het gebruik van GIS en open data te maken zijn."