“De actuele politieke thema’s bieden voor CMA kansen om waarde toe te voegen”
Bij LVNL doen we meer dan alleen luchtverkeersleiding geven. In de rubriek ‘Achter de schermen’ presenteert telkens een andere afdeling zichzelf. Leuk én leerzaam, want wie doet nu eigenlijk wat binnen onze organisatie? Deze keer vertellen CMA-experts Emmelie en Henk over het reilen en zeilen bij Capacity Management and Analytics (CMA).
“Onze afdeling bestaat uit CMA-experts, data-analisten en onze manager. We houden ons bezig met capaciteit en milieu, op allerlei manieren. Strategisch, pre-tactisch, tactisch en natuurlijk post-operationeel analyseren we de capaciteit en de prestatie op gerelateerde Key Performance Indicators (KPI’s). We maken rapportages, zoals de dag-, week- en maandrapportages en VEMER’s (safety, efficiency en milieu-analyses). Voor de start van een nieuw seizoen maken we een analyse van de vliegschema’s en brengen we de piekmomenten en eventuele knelpunten in kaart. Met de huidige ontwikkeling van het luchtverkeer maken we deze analyses zelfs wekelijks voor een week, maand en halfjaar vooruit. Op basis hiervan kunnen bijvoorbeeld de roosters van Operations worden gemaakt. Ook voor grote evenementen maken we al ver van tevoren een inschatting. Daarnaast bepalen en analyseren we de capaciteit voor grote ATM-wijzigingen, zoals de opening van Lelystad. Achteraf analyseren en evalueren we de performance.”
Samenwerking
CMA werkt veel samen met de operationele collega’s, maar heeft ook extern verschillende samenwerkingspartners. “In het kader van Collaborative Decision Making (CDM) werken we samen met Royal Schiphol Group, maar ook KLM en andere sectorpartners zijn hierbij aangesloten. Sinds de start van de COVID-19 pandemie zijn de verkeersprognoses van CMA heel waardevol gebleken. Een andere tak van sport is de omgeving: CMA levert input en is aanwezig bij diverse overleggen intern en extern rondom geluid en hinder. Denk aan de Omgevingsraad Schiphol (ORS).”
Uitdagingen en kansen
De grootste uitdaging van het team is om de data en de bijbehorende boodschap zo goed mogelijk te verspreiden. “Geven wij wel de informatie die mensen willen zien? Ook het duiden en uitleggen van de data is een uitdaging, gezien de urgentie en tijdsdruk die er vaak is.” CMA is de plek waar het verschil gemaakt gaat worden. “We spelen de komende jaren een belangrijke rol in de dossiers rond geluid en emissies en onze verkeersprognoses zijn belangrijk om goed voorbereid te zijn op het herstel van het luchtverkeer. De actuele politieke thema’s bieden dus veel kansen voor ons werk”, vertellen Emmelie en Henk.
De CMA-experts zijn trots op de producten die ze als team afleveren. “Zo hebben we een eigen werklastmodel ontwikkeld en zijn hier de voorloper mee in Europa. De werklast wordt gebruikt om op een objectieve wijze strategische beslissingen te nemen. Ook de OPS view, het dashboard op de operationele radarzaal, is een van onze producten. Momenteel zet CMA de volgende grote stap: de Decision Support Tool (DST). Deze tool vormt een systeemondersteuning voor de operatie in de dagelijkse capaciteitsmanagementbeslissingen die de supervisors en Flow Management Position Controllers (FMPC’s) nemen.”