De afdeling Systems & Infrastructure (S&I) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het onderhoud en de innovatie van de ICT-infrastructuur en -systemen die de luchtverkeersleiders ondersteunen in hun werk. Ook voorzien zij alle collega’s van de benodigde ICT-middelen en -ondersteuning. Aan het hoofd van de club staat Marcel Bakker, die zelf 21 jaar geleden begon als systeemspecialist. Toen was het íets rustiger…
“Binnen LVNL, totaal ongeveer 1.000 mensen, is onze afdeling met 300 collega’s inderdaad een van de grootste. Dat is ook nodig, want LVNL leunt voor een groot deel op techniek die het altijd moet doen, waarbij de uitdaging steeds weer is om én de boel draaiend te houden én tegelijkertijd vernieuwing te brengen zonder iets te verstoren. Dat is wat onze mensen elke dag realiseren.”
“We hebben zes afdelingen. Twee daarvan zijn puur gericht op ontwikkeling en vernieuwing, dat zijn de afdeling Air Traffic Management Systemen en de afdeling Communication, Navigation & Surveillance. Zij ontwikkelen, vaak in samenwerking met buitenlandse luchtverkeersleidingen, onze nieuwe systemen. De afdeling Monitoring, Maintenance en Control zorgt dat de systemen blijven werken door te monitoren en te onderhouden. Dan hebben we Strategy, Integration & Architecture, deze collega’s zijn verantwoordelijk voor de architectuur van en de toekomstvisie op de systemen. Corporate IT zorgt voor de kantoorautomatisering binnen LVNL. En dan hebben we ten slotte de tijdelijke afdeling iCAS die verantwoordelijk is voor de vervanging van ons belangrijkste luchtverkeersleidingssysteem op Schiphol-Oost.”
“Werken in de luchtvaart is natuurlijk sowieso gaaf, het is een sterk operationele sector. Als je als techneut bij ons werkt, kun je anderen laten zien: kijk, dat heb ík gemaakt. Toen ons nieuwe radar- en trainingscentrum Polaris werd geopend, kwam koning Willem-Alexander langs. Wat wij hier doen staat in de picture. Daarnaast is het mooi om voor de luchtverkeersleiders te werken. Dat zijn veeleisende, professionele gebruikers dus de lat ligt hoog, maar de voldoening is ook groot. Dit is een grote sector waar wij als kleine organisatie een heel belangrijke rol in vervullen. Er wordt veel van ons verwacht qua performance. Daarnaast is LVNL een platte organisatie. Je kunt hier snel dingen voor elkaar krijgen.”
“We zitten nu inderdaad in een enorme boost van vernieuwingen. Deels komt dat doordat in de vorige economische crisis een aantal vervangingsprojecten zijn uitgesteld. Een andere oorzaak is dat we ons belangrijkste luchtverkeersleidingssysteem aan het vervangen zijn door het nieuwe iCAS-systeem. Zo’n vervanging is een extreem groot project en doen we maar eens in de twintig jaar. De meesten van ons maken dat maar één keer in hun carrière mee. Ook is de verbouwing van de verkeerstoren net afgerond. Dus ja, er gebeurt veel tegelijk.”
“Resultaatgericht, professioneel en… (denkt even na) bescheiden. Resultaatgericht, want we zijn techneuten en die willen gewoon dingen bouwen, daar gaan we voor. Niet omdat het moet, maar omdat we het echt leuk vinden. En professioneel, omdat de lat bij ons heel hoog ligt qua veiligheid en kwaliteit. Mensen nemen hun werk serieus en bouwen continu kennis op. En bescheiden: het zit in ons DNA om het vooral te hebben over de dingen die niet goed gaan. We slaan onszelf niet snel op de borst als we iets goed hebben gedaan. Daar ligt nog wel een taak voor ons als managers (lacht).”
“Ik denk wel eens terug aan mijn eigen afstudeertijd en mijn eerste baan bij LVNL, en dan denk ik: wat zou ik graag in déze tijd zijn gestart bij LVNL. Toen draaiden we misschien één of twee projecten, nu is ons domein zo veel groter. Je kunt hier zo enorm veel leren. De onderwerpen waar we het over hebben, de omgeving waar we in werken: je gaat hier dingen leren waar je de rest van je leven iets aan hebt, binnen of buiten LVNL.”
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info