Afgestudeerd in Aviation Studies en met twee jaar werkervaring op zak kwam Wilco van Nienes binnen bij LVNL. Nu is hij product engineer binnen de afdeling Systems & Infrastructure (S&I). Samen met systeemspecialisten en verkeersleiders werkt hij aan het continu verbeteren van de luchtverkeersleidingssystemen.
“Ik heb Aviation Studies gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heb ik twee jaar gewerkt als engineer bij een chipfabrikant. Maar ik miste de luchtvaart, dus toen iemand me wees op een vacature bij LVNL heb ik direct gesolliciteerd. Eerst heb ik anderhalf jaar gewerkt op het project dat als doel had de militaire luchtverkeersleiding naar Schiphol te halen. Toen dat klaar was heb ik op mijn huidige functie gesolliciteerd.”
“Een product engineer voert wijzigingen door in het Air Traffic Management-systeem (ATM). Dat kan van alles zijn. Als iemand wil dat een geel vliegtuigje op het scherm een groen vliegtuigje wordt dan kunnen we dat maken. Maar ook het integreren van de complete militaire luchtverkeersleiding in het civiele systeem is een wijziging, of een aanpassing in de luchtruimstructuur. En alles ertussenin.”
“Ik ontvang wijzigingsverzoeken van de systeemspecialisten, die weer in nauw contact staan met de verkeersleiders en samen met hen alle requirements vaststellen. Zo’n wijzigingsverzoek staat vast, maar welke oplossing ik ervoor creëer mag ik zelf weten. Tijdens het bouwen van de wijziging houd ik contact met de systeemspecialist en de verkeersleider. Het is een iteratief proces dat we samen doorlopen.”
“Momenteel werk ik bijna fulltime aan ons nieuwe radarsysteem iCAS. Dit systeem heeft een eigen ontwikkelomgeving waarin wij zelf programmeren. Eigenlijk bouwen we hiermee ons oude systeem na in het nieuwe. We zijn begonnen met het invoeren van de basic commando’s voor heading, level en speed van de vliegtuigen. Van daaruit zijn we verder gaan bouwen. Momenteel werken we aan de ‘rules and adaptation’, de gebruikersinterface met bijbehorende regels en de omgeving die vaststaat, zoals de luchtruimstructuur. Parallel wordt er getest. Volgend jaar moeten we de trainingsversie opleveren. Het systeem moet dan voor 90 procent klaar zijn.”
“Bij LVNL heeft bijna iedereen nevenwerkzaamheden, dingen die je doet omdat je ze leuk vindt of omdat ze aansluiten bij je talent. Zelf vind ik het leuk om met de functionele kant van systemen bezig te zijn, dus ik help met tooling die ons ontwikkelwerk ondersteunt, zodat wij allemaal ons werk goed kunnen doen. Een ander die meer programmeertalent heeft schrijft scriptjes die wij ook weer gebruiken. Je eigen talent en interesses kun je hier goed kwijt."
“Ja, zeker. Zelf heb ik een luchtvaartachtergrond. Omdat computers altijd mijn hobby zijn geweest weet ik iets van IT, de rest heb ik on the job geleerd. Ik heb ook collega’s zonder luchtvaartachtergrond die juist weer heel goed zijn in programmeren. Zo vullen we elkaar aan en leren we veel van elkaar.”
“Je moet kritisch zijn. Niet elk wijzigingsverzoek klakkeloos uitvoeren maar er ook vraagtekens bij durven zetten. Kritische vragen stellen om de vraag achter de vraag te achterhalen. En je moet communicatief zijn. Niet in je eentje proberen dingen op te lossen, maar hulp in durven schakelen. LVNL is een echte kennisorganisatie en veel van die kennis zit in hoofden van collega’s. Dus als je ergens niet uitkomt moet je wel durven te vragen.”
“Dat het tastbaar is. Je stapt zo in een vliegtuig – nou ja, door corona nu even niet, maar normaal natuurlijk wel. Ik ben opgegroeid in de buurt van Schiphol en een deel van mijn familie werkt in de luchtvaart. Ik zit graag dicht op de operatie. Dat is het mooie van mijn baan: het directe contact met luchtverkeersleiders. Wat ik maak, gebruiken zij twee deuren verderop.”
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info