Bij LVNL doen we meer dan alleen luchtverkeersleiding geven. In de rubriek ‘Achter de Schermen’ presenteert telkens een andere afdeling zichzelf. Leuk én leerzaam, want wie doet nu eigenlijk wat binnen onze organisatie? Het woord is aan Dave en Sylvia, beiden werkzaam op de afdeling Strategy, Integration & Architecture (SIA) van Systems & Infrastructure (S&I).
Dave is systeemcoördinator en betrokken als IT-architect bij het project Centralised Base. Ook heeft hij een rol als transitiemanager voor het VCS2 (Voice Communication System) project. Sylvia is kwaliteitscoördinator en bewaakt dat de werkzaamheden binnen Systems & Infrastructure worden uitgevoerd volgens de kwaliteitsstandaarden. Daarmee voldoet het operationele systeem aan de wettelijke kwaliteitseisen en die van LVNL.
“SIA is verantwoordelijk voor het architectuurontwerp van het gehele operationele systeemlandschap. We stellen architectuur-beslisdocumenten op die leidend zijn bij de ontwikkeling van de systemen. Hier vervullen we een belangrijke rol in de samenwerking met andere S&I-afdelingen die zorgen voor de verdere uitwerking en realisatie. Daarnaast onderzoeken we aan welke safety- en capacity-eisen een systeem moet voldoen, zijn we verantwoordelijk voor de regie op het releaseproces, bewaken we de kwaliteitseisen die aan het systeemlandschap worden gesteld en geven we richting op het gebied van cybersecurity. Ons werk is erg dynamisch en afwisselend omdat we in veel projecten en veranderingen betrokken zijn. Het zorgt ervoor dat je in aanraking komt met veel collega’s en nieuwe ontwikkelingen. SIA is vaak het startpunt van complexe technische projecten. Het is leuk om te zien hoe anderen op dat fundament voortbouwen en dat dat uiteindelijk tot een nieuw product of functionaliteit leidt.”
Samenwerking is van groot belang binnen de afdeling. “Onze directe stakeholders zijn uiteraard de luchtverkeersleiders die gebruikmaken van de operationele systemen”, vertelt Sylvia. “Maar ook is er nauw contact met de collega’s van de andere S&I-teams en de afdelingen Procedures, Operational Risk Management, Strategy en Regional Unit met wie we samenwerken bij de ontwikkeling van de systemen. Buiten LVNL zijn onze belangrijkste stakeholders Schiphol, Rijksoverheid, luchtvaartmaatschappijen maar zeker ook de maatschappij in brede zin die verwacht dat onze systemen veilig, duurzaam, betrouwbaar en efficiënt werken.”
Binnen LVNL lopen verschillende grote technische projecten, zoals het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem iCAS, recategorisatie EU time based separatie (RECAT-TBS), Centralised Base en Voice Communication System (VCS2). Dave: “Dit zijn projecten die direct gerelateerd zijn aan de primaire dienstverlening maar qua oplevering en planning dicht op elkaar zitten. Ze zijn technisch afhankelijk van elkaar, maar vragen veelal ook dezelfde resources. Denk daarnaast aan de planning van de verschillende transities, training voor Operations of het gebruik van de simulator en je ziet dat de puzzel steeds complexer wordt. Onze uitdaging is om te zorgen dat we grip blijven houden en dat we verstandige keuzes maken bij de realisatie van deze projecten zodat de continuïteit van onze dienstverlening kan worden gewaarborgd.”
SIA heeft de afgelopen periode veel tijd en energie gestoken in de cyberbewustwording binnen LVNL. Een van de successen op dit gebied is volgens Sylvia de oprichting van het Cyber Competence Center (CCC) vorig jaar. “Het Cyber Competence Center heeft als belangrijkste doel het bij elkaar brengen en verder opbouwen van de benodigde securitykennis en het verhogen van het bewustzijn met betrekking tot security. Wat we zien en horen is dat het CCC een belangrijke bijdrage levert aan de verhoging van de weerbaarheid tegen cyberdreigingen.”
Ten aanzien van planning en risicomanagement van systeemreleases heeft SIA een verbeterslag gemaakt. “Met de oprichting van de Release Control Board zijn we in staat om afhankelijkheden tussen systeemwijzigingen beter te managen. Ook kunnen we risico’s en benodigde beheersmaatregelen eerder in kaart brengen. De Release Control Board heeft regie op de releaseplanning binnen S&I en bepaalt op basis van prioriteit welke releases wanneer worden ingepland”, aldus Dave.
Omdat SIA aan de voorkant zit van de technische ontwikkelingen wil de afdeling kijken naar meer innovatieve oplossingen. “We zien dat in Europa steeds meer naar ‘common’ oplossingen wordt gezocht. Dit betekent meer samenwerken met maar ook leren van onder andere leveranciers en andere ANSP’s, met als doel een nog betere ATM-machine.”
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info