Om in aanmerking te komen voor de selectie van luchtverkeersleider moet je minimaal 17 jaar en maximaal 30 jaar zijn op het moment van aanmelden. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Je start in eerste instantie met het selectietraject voor civiele locaties. Als blijkt dat je een selectieronde niet haalt, dan wordt er altijd gekeken of je het selectietraject voor de militaire locaties kan vervolgen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Als je een vmbo-diploma hebt, voldoe je op dit moment niet aan de instroomeis. Dit betekent dat het helaas niet mogelijk is om te starten aan het selectietraject voor luchtverkeersleider. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Solliciteren kan vanaf 17 jaar. Wij raden je daarom aan om eerst een studie te volgen. Uit onderzoek blijkt dat kandidaten die begin 20 jaar zijn, makkelijker door de selectie komen en beter scoren in de opleiding. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Voor toelating tot de selectie gelden, naast andere eisen, ook specifieke leeftijdseisen. LVNL heeft per jaar slechts een zeer beperkt aantal opleidingsplekken beschikbaar. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Nee, LVNL stelt geen eisen aan het vakkenpakket, profiel of opleiding om te kunnen solliciteren. Wij vinden het belangrijk dat jij een richting kiest die jij leuk vindt. Op deze manier ontwikkel jij je het best! Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
We testen kandidaten niet op Engels, maar een kandidaat moet zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels en de Engelse taal goed kunnen begrijpen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ja, je mag bij ons solliciteren. In het sollicitatieformulier wordt gevraagd of je al eerder hebt deelgenomen aan een selectieprocedure. Daar geef je 'ja' als antwoord. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ja, er werken zeker vrouwen als verkeersleider, al is nog altijd het merendeel van de luchtverkeersleiders man. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Nee, iedere vorm van kleurenblindheid zal leiden tot een afwijzing bij de initiële keuring, de eerste medische keuring die je na het doorlopen van de hele selectie krijgt. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Je kunt met dyslexie solliciteren. In de selectierondes krijg je geen extra tijd om de vragen te lezen of te beantwoorden. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Dat is niet aan LVNL om te bepalen, maar aan de AIVD. Op basis van het vergrijp en de leeftijd waar dit op plaats heeft gevonden neemt de AIVD een besluit voor zowel civiele als militaire luchtverkeersleiders. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Via onze website www.lvnl.nl kun je direct online solliciteren om luchtverkeersleider te worden op één van de vijf civiele luchthavens of zes militaire vliegvelden van Nederland. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
De maximale leeftijd tijdens de start van de selectie is inderdaad 30 jaar. Er zijn meerdere redenen waarom de grens op 30 staat. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Bij LVNL voeren wij de medische keuringen niet zelf uit, dit doet Het Centrum voor Mens en Luchtvaart voor ons.
Wanneer je medicijnen gebruikt, of andere medische vragen hebt, kun je het beste even contact opnemen met LGZCML@mindef.nl . In veel gevallen kun je namelijk gewoon solliciteren. Geef in je email alleen wel even duidelijk aan dat het om de functie van luchtverkeersleider gaat.
Als je het online sollicitatieformulier hebt ingevuld stelt LVNL vast of je voldoet aan de toelatingseisen. Als dat het geval is, volgen er daarna zes afzonderlijke selectierondes die je succesvol moet doorlopen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Deze test, de ‘Neurolympics’, is een online-test die je thuis achter je eigen computer doet. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Voor deze tweede ronde kom je naar het hoofdgebouw van LVNL op Schiphol-Oost. Deze capaciteitentest bestaat uit een aantal testen die achter de computer worden afgenomen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
De Multipass is een arbeidsproef waarbij je op een gesimplificeerde manier vliegtuigen moet begeleiden door een aantal checkpoints. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Tijdens het assessment beoordelen we een aantal competenties die van belang zijn voor de opleiding tot luchtverkeersleider, zoals samenwerken, stressbestendigheid en prestatiegerichtheid. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en is gericht op het in kaart brengen van jouw kwaliteiten in relatie tot de eisen die voor de opleiding en de functie van luchtverkeersleider van belang zijn. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
De Job sample (we noemen het de ACT) is een luchtverkeersleidingssimulatie waarin jij verkeersleider speelt die een hoeveelheid luchtverkeer afhandelt rondom een luchthaven. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Na de zes selectierondes krijg je een medische keuring, referentiecheck en antecedentenonderzoek. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ja, onder bepaalde voorwaarden bestaat de mogelijkheid om een tweede keer deel te nemen aan de selectieprocedure. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Of er nou honderd of duizend sollicitanten zijn: wij testen jouw kwaliteiten en persoonlijkheid. Dit heeft dus niets te maken met andere sollicitanten. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Kandidaten verklaren hun sollicitatie naar waarheid in te vullen. Mocht later blijken dat opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt, kan dit beëindiging van de selectieprocedure tot gevolg hebben. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
De Europese Commissie stel (medische) eisen aan de certificering voor luchtverkeersleiders. Het medisch onderzoek is nodig om na te gaan of je aan die vereisten voldoet. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Nee, voor de medische keuring heb je als piloot geen vrijstelling. De keuring voor piloten is anders dan de keuring voor luchtverkeersleiders. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Zo’n 2000 kandidaten doorlopen jaarlijks de selectie. Laat je vooral niet door deze aantallen weerhouden! Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Het grootste gedeelte van de opleiding is praktijkgericht. Bij de start van je opleiding doorloop je wel eerst de Basic Training (ongeveer 10 weken), die grotendeels uit theorie bestaat. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Nee, een piloot krijgt geen vrijstellingen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Het eerste halfjaar is in principe een dagopleiding, maar tijdens de praktijkmodules worden er ook af en toe avond- en weekenddiensten gedraaid. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Net als op iedere opleiding wordt er van je verwacht dat je de leerstof kent en bijhoudt. Om voorbereid bij de les of briefing te zijn is het wenselijk dat je dit in je eigen tijd doorneemt. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Nee, de opleidingen zijn inhoudelijk nagenoeg gelijk. Het verschil heeft te maken met het vliegverkeer dat zich aanbiedt per locatie. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Na de Basic Training (theorie), het eerste deel van je opleiding, start je bij LVNL met de plaatsingsweken. In 6 weken tijd maak je door middel van sim-oefeningen en werkbezoeken kennis met de verschillende modules en velden. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
In principe is dit mogelijk, maar een beslissing hierover is afhankelijk van jouw kwaliteiten en prestaties en een aantal organisatorische voorwaarden. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Helemaal niets! Sterker nog, je krijgt zelfs al betaald tijdens de opleiding: zo’n 26.500 euro bruto per jaar. Alle kosten voor de opleiding worden door LVNL of Defensie betaald. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Omdat LVNL en Defensie een hoop tijd en geld in jouw opleiding investeert, verwachten we dat je er volledig voor gaat, maar het staat je vrij om de opleiding op ieder moment te stoppen. Dat kost je niks. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Omdat LVNL een hoop tijd en geld in de opleiding investeert, verwacht LVNL dat je er volledig voor gaat. Na het behalen van de opleiding vragen wij je daarom een aantal jaren bij LVNL te blijven werken als luchtverkeersleider. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Het eerste halfjaar vindt plaats op Schiphol Oost. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Niet per se. Het is natuurlijk praktisch als je niet lang hoeft te reizen om op Schiphol te komen, maar dat is je eigen keuze. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
LVNL kan helaas geen woonruimte regelen. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ja, want wij leiden op naar eigen behoefte! Wij betalen de dure opleiding voor je en als tegenprestatie willen wij je graag voor tenminste 5 jaar na afronding van je opleiding behouden. Wil je meer weten over je loopbaan? Klik hier voor meer informatie.
Als luchtverkeersleider op een civiele locatie werk je op één van de civiele vliegvelden en als militair luchtverkeersleider werk je als burgermedewerker op één van de militaire vliegbases van Nederland. Het vliegverkeer en procedures zijn verschillend. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier.
Er zijn een aantal mogelijkheden, waaronder instructeur in de opleiding worden, Team Leader zijn of bijdragen aan ontwikkeling van nieuwe systemen en procedures. Wil je meer weten over je loopbaan? Klik hier voor meer informatie.
We zien graag dat je na het afronden van de opleiding minimaal vijf jaar bij ons blijft. Als je op een gegeven moment toch als verkeersleider buiten Nederland zou willen werken, moet je weer in opleiding voor die specifieke luchthaven. Wil je meer weten over je loopbaan? Klik hier voor meer informatie.
Bij de start van de opleiding tot luchtverkeersleider krijg je direct een salaris van ongeveer 26.500 euro bruto per jaar. Wanneer je volledig bevoegd bent, verdien je bij Defensie 52.300 euro bruto per jaar en bij LVNL ongeveer 75.000 euro, wat daarna verder kan oplopen. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.
De civiele luchtverkeersleiders komen in dienst bij LVNL en de luchtverkeersleiders voor de militaire vliegvelden komen als burgermedewerker in dienst van Defensie. Vanaf 2023 zijn alle luchtverkeersleiders in dienst bij LVNL. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Ja! Er zijn regelmatig voorlichtingsavonden bij LVNL over het beroep luchtverkeersleider. Wil je meer weten over voorlichtingen? Klik hier voor meer informatie.
Aanmelden kan wanneer je geregistreerd bent via de website lvnl.nl. Wanneer de inschrijving opent, kun je vinden op de webpagina Voorlichtingen. Wil je meer weten over voorlichtingen? Klik hier voor meer informatie.
Het is onhaalbaar om iedereen te accommoderen bij LVNL, dus zijn de voorlichtingen die we op locatie houden bedoeld voor kandidaten die op dat moment aan de instroomeisen voldoen en op korte termijn willen solliciteren. Wil je graag meer weten over voorlichtingen? Klik dan hier.
Let op: Vanwege de corona-pandemie houden wij online voorlichtingen. Je kunt deze bijwonen als je tussen de 15 en 30 jaar oud bent.
We staan op heel veel beroepenmarkten op scholen, op onderwijsbeurzen, doen aan speeddating op scholen en nemen deel aan veel andere evenementen voor middelbare scholieren. Wil je meer weten over voorlichtingen? Klik hier voor meer informatie.
Jaarlijks organiseren we een decanendag bij ons op Schiphol-Oost. Wil je meer weten of je aanmelden? Klik hier voor meer informatie.
Wanneer je onverhoopt niet kunt komen naar de voorlichting waar je voor bent aangemeld, dan kun je je afmelden via je profielpagina op de website, of via een mail aan recruitment@lvnl.nl. Klik hier voor meer informatie over de voorlichtingen.
Op de pagina 'voorlichtingen' op deze website kun je een spreekbeurtpakket downloaden met informatie over Luchtverkeersleiding die je kunt gebruiken voor een spreekbeurt of werkstuk. Wil je graag meer weten? Klik hier voor meer informatie.