Barbara loopt heen en weer, draait zich om en gaat weer zitten. Als ground controller in de verkeerstoren op Schiphol moet je kunnen zien wat er op de grond gebeurt. ‘Als ik sta, heb ik het beste overzicht.’
Wat houdt jouw job precies in?
Ik heb twee ratings, zoals dat heet. Als luchtverkeersleider begeleid ik al het startende en landende verkeer en als ground controller al het verkeer op de grond. Ik werk altijd vanuit de verkeerstoren. Vandaag werk ik als ground controller.
Wat is het leukste moment?
Op een stralende zomerdag is het uitzicht wel héél mooi. Die zonsondergangen en opkomsten… oh die zijn zo prachtig vanuit de toren. Maar ik ben toch het meest gelukkig als het druk is. Soms zit ik echt te wachten tot de drukte van de piekmomenten begint. Als alles op rolletjes loopt wordt het bijna saai.
Pardon? Het idee leeft dat het beroep van luchtverkeersleider nogal stressvol is.
Klopt, dat is ook wat mensen vaak als eerste zeggen: ‘zo, dat is een stressvolle baan.’ Maar geloof me, ik hoef thuis echt niet eerst een half uur voor een vissenkom te zitten om bij te komen. Het is maar net hoe je stress ervaart. Ik kan het werk makkelijk loslaten na mijn dienst.
Ik ben wel eens met een vriend die piloot is meegevlogen. Ik weet nog dat ik dacht: als hier op 10 kilometer hoogte iets gebeurt, dan heb jij meer stress dan ik. Ik heb nog een team om me heen waarop ik kan terugvallen.
Voel je een grote verantwoordelijk voor al die mensen in de lucht?
Zeker, maar ik denk niet: in dat toestel zitten 80 mensen en in dat toestel 400. Als ik een fout maak, kan dat ernstige gevolgen hebben, dat weet ik. Maar het is niet goed om bezig te zijn met wat er mis kan gaan.
Iedere luchtverkeersleider krijgt vroeg of laat in zijn of haar loopbaan te maken met een moment dat het spannend wordt. Daar leer je van. Dat is ook het mooie van trainen in de simulator. Daar kun je, of beter: daar mág je fouten maken. Hier leer je hoe te handelen in toekomstige vergelijkbare situaties, want elke situatie is weer net even anders.
Ik zie je telkens een strip met informatie aan de verkeersleider geven. Hoe werkt dit systeem?
In elke metalen striphouder zit een papieren strook met gegevens over een vlucht. Er staat informatie op over de luchtvaartmaatschappij, vluchtnummer, vliegtuigtype, bestemming, transpondercode, welke start- of landingsbaan het toestel gaat gebruiken en de vertrekroute; eigenlijk alle informatie die is vastgelegd in het vliegplan.
Op het moment dat ik als ground controller het toestel van de gate, via de taxibaan, naar de startbaan heb begeleid, draag ik het toestel over aan de luchtverkeersleider. Dat doe ik, zowel mondeling als door het geven van mijn strip.
Het lijkt misschien old school, maar het is zeer efficiënt. Een blik op het strippenbord en mijn collega kan precies zien wat ik aan het doen ben.
Op een schaal van 1 tot 10, hoe leuk vind je je baan?
Een dikke vette 9. Het is heel leuk om mee te werken aan een proces dat altijd maar doorgaat. Het is zeker geen 9 tot 5 job en daar houd ik van. Als ik op een vrije dag langs Schiphol rijd en vliegtuigen zie starten en landen, dan realiseer ik me nog meer hoe gaaf deze baan eigenlijk is.
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info