IFR vliegen van en naar Lelystad Airport

Op deze pagina vind je informatie over het uitvoeren van IFR-vluchten van en naar Lelystad Airport.

Openingstijden Lelystad Airport voor IFR-vluchten

Van maandag tot en met vrijdag tussen 0900 en 1700 LT mag je IFR vertrekken van of landen op Lelystad Airport. Dit moet je wel minimaal 24 uur van tevoren aanvragen via [email protected]. Controleer overigens altijd de NOTAM die hierover is gepubliceerd, om zeker te weten dat je over de meest recente informatie beschikt.

Buiten bovenstaande tijdstippen mag je alleen vliegen met een VFR-, Y- of Z-vliegplan. Y- en Z-vliegplannen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden vind je in sectie AD EHLE 2.23 ‘Additional information’ in de AIP.

Vlucht plannen en vliegplan indienen

Je plant je vlucht met de app LARSA (Lelystad Airport Runway Scheduling App). 

Daarna dien je minimaal 3 uur voor EOBT je vliegplan in (zoals staat in sectie ENR 1.10 in de AIP). Je kunt je vliegplan indienen via Homebriefing.

Waarom dien je een vliegplan in?

Waarom dien je een vliegplan in?

Het indienen van een vliegplan is verplicht wanneer je wilt opstijgen of landen op een gecontroleerde luchthaven of een landsgrens over gaat. Dit moet minimaal een uur voor vertrek. Ook wanneer je tijdens je vlucht door gecontroleerd luchtruim wilt vliegen, is het indienen van een vliegplan verplicht.

Geen commercieel vliegverkeer toegestaan

De Nederlands regering staat commercieel vliegverkeer nog niet toe op Lelystad Airport. Daarom zijn de IFR vertrek- en naderingsroutes alleen beschikbaar voor business aviation en general aviation (zie ook de sectie AD EHLE AD 2.20 ‘Local aerodrome regulations’ in de AIP).

Over de timing en voorwaarden voor het regeringsbesluit over Lelystad Airport lees je op deze website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Luchtruim rondom Lelystad Airport

Operationele informatie over het luchtruim rondom Lelystad Airport vind je in de AIP (sectie AD EHLE 2.24 ‘Charts related to an aerodrome’ en Supplement 03/2022).

Daarnaast hebben we het luchtruim rondom Lelystad Airport ter informatie voor je op een rij gezet (ter illustratie, niet voor operationeel gebruik).