Diensten

Veiligheid is onze topprioriteit. Daarom zorgen we dat jij als luchtvarende je vlucht kunt voorbereiden met de juiste actuele informatie en speciale vluchten en evenementen kunt aanvragen.

Klaar voor je vlucht?

TMZ met uitluisterplicht onder Schiphol TMA 1

Van donderdag 13 juli 2023 tot en met donderdag 21 maart 2024 wordt met een TGB onder de Schiphol TMA 1 een transponder mandatory zone (TMZ) met uitluisterplicht ingesteld.

Binnen deze TMZ voer je als vlieger verplicht transpondercode 7020. Ook monitor je continu Amsterdam Information frequentie 124.300 MHz.

Op deze frequentie geeft het FIC (Flight Information Centre) informatie over verkeer in de omgeving om zo een veilige vlucht mogelijk te maken. Daarnaast kunnen de controllers van het FIC ingrijpen als een VFR-vlucht zonder toestemming gecontroleerd gebied in vliegt of in dreigt te vliegen. 

Direct contact tussen piloot en het FIC helpt luchtruimschendingen voorkomen waardoor we samen het luchtruim veiliger maken.

Evenement met impact op luchtruim?

Vraag aan

Regels voor ballonnen en kabelvliegers

Luchtruimsluitingen

Dronevluchten en GoDrone app

Lees over dronevluchten

VFR-vluchten in de Schiphol CTR 

Tot nader order mogen alleen VFR-vluchten met een operationele noodzaak de Schiphol CTR kruisen.  

Contact

Operationele Helpdesk

Intermediair tussen luchtvarenden en verkeersleiding

Dagelijks bereikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd) voor aanvragen voor speciale vluchten, activiteiten en evenementen.

Operationele Helpdesk

Airspace infringement of luchtruimschending

Een belangrijk veiligheidsthema voor LVNL airspace infringements, oftewel luchtruimschendingen. Luchtruimschendingen zijn een risico voor de veiligheid van het luchtverkeer voor zowel recreatieve vluchten als voor commercieel verkeer.

Om het aantal luchtruimschendingen terug te dringen, delen ILT en LVNL voortaan registraties van luchtvaartuigen die een luchtruimschending hebben begaan. 

HouD je vliegplan actueel

Voor de juiste inzet van alerting service vragen we je als vlieger om je vliegplan correct te adresseren en actueel te houden.

radiocommunicatiestoring? Zo kun je landen

De AIP kent een extra procedure die het mogelijk maakt om in een dergelijk geval ook telefonisch contact te zoeken met LVNL om te kunnen landen op Lelystad, Rotterdam of Schiphol. Deze procedure is een aanvulling op de gebruikelijke procedure om op een luchthaven te landen waar geen luchtverkeersleiding zit.

Op de hoogte blijven

We nodigen je als luchtvarende uit om je aan te melden bij onze mailinglists:

  • Voor updates over aankomende evenementen die impact kunnen hebben op luchtverkeer, meld je je aan via [email protected].
  • Voor het dagelijkse OPS plan (D-1 plan), meld je je aan via [email protected].

Voor chief pilots van airlines die opereren vanaf Schiphol, is er twee keer per jaar een meeting. Om hiervoor updates en uitnodigingen te ontvangen, meld je je aan via [email protected]