Diensten

Veiligheid is onze topprioriteit. Daarom zorgen we dat jij als luchtvarende je vlucht kunt voorbereiden met de juiste actuele informatie, en speciale vluchten en evenementen kunt aanvragen.

Klaar voor je vlucht?

TMZ met uitluisterplicht onder Schiphol TMA 1

Van donderdag 13 juli 2023 tot en met donderdag 20 maart 2025 wordt met een TGB onder de Schiphol TMA 1 een transponder mandatory zone (TMZ) met uitluisterplicht ingesteld. Binnen deze TMZ voer je als vlieger verplicht transpondercode 7020. Ook monitor je continu Amsterdam Information frequentie 124.300 MHz.

In AIP SUP 03/2024 vind je alle details.

Afbeelding van de TMZ met daarbij de instructie voor transpondercode 7020 en uitluisteren van frequentie 124.330

Op de Amsterdam Information frequentie geeft het FIC (Flight Information Centre) informatie over verkeer in de omgeving om zo een veilige vlucht mogelijk te maken. Daarnaast kunnen de controllers van het FIC ingrijpen als een VFR-vlucht zonder toestemming gecontroleerd gebied in vliegt of in dreigt te vliegen. 

Direct contact tussen piloot en het FIC helpt luchtruimschendingen voorkomen waardoor we samen het luchtruim veiliger maken.

VFR-vluchten in de Schiphol CTR 

Tot nader order mogen alleen VFR-vluchten met een operationele noodzaak de Schiphol CTR kruisen.  

Evenementen en speciale vluchten aanvragen

Organiseer je een evenement met mogelijke impact op het luchtruim of wil je een niet-standaard vlucht uitvoeren? Dan stem je daarover af met LVNL via de Operationele Helpdesk. Op deze manier voorkomen we ongewenste situaties in het luchtruim. Hieronder vind je per activiteit de werkwijze voor afstemming. 

Evenementen

Contact

Operationele Helpdesk

Intermediair tussen luchtvarenden en verkeersleiding

Dagelijks bereikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd) voor aanvragen voor speciale vluchten, activiteiten en evenementen.

Operationele Helpdesk

Achtergrondinformatie over procedures en veiligheid

Als aanvulling op je vluchtvoorbereiding vind je hier achtergrondinformatie over veiligheidsmaatregelen en vliegprocedures.

Blijf op de hoogte via onze mailinglists

We nodigen je als luchtvarende uit om je aan te melden bij onze mailinglists:

  • Voor updates over aankomende evenementen die impact kunnen hebben op luchtverkeer, meld je je aan via [email protected].
  • Voor het dagelijkse OPS plan (D-1 plan), meld je je aan via [email protected].

Voor chief pilots van airlines die opereren vanaf Schiphol, is er twee keer per jaar een meeting. Om hiervoor updates en uitnodigingen te ontvangen, meld je je aan via [email protected]