Actueel baangebruik Schiphol

Welke baan op Schiphol wordt op welk moment ingezet? En waar houden we allemaal rekening mee? 

baangebruik

Welke start- en landingsbanen in gebruik zijn, hangt af van de beschikbaarheid, de veiligheid, het zicht, de wind- en weersomstandigheden en de milieuregels en regels voor baangebruik. Er zijn vrijwel altijd minimaal twee banen in gebruik op Schiphol: één voor het vertrekkende verkeer en één voor het aankomende verkeer. Bij wind uit het noorden zijn dit bij voorkeur de Polderbaan voor vertrekkend vliegverkeer en de Kaagbaan als landingsbaan. En bij wind uit het zuiden is dit precies andersom.

Namen en cijfers

Alle start- en landingsbanen hebben een naam en twee cijfers. De cijfers verwijzen naar de graden van een kompas. Een voorbeeld: 06 staat voor het gebruik van de Kaagbaan naar het noordoosten. 06 staat voor de richting 060 graden. De andere kant heeft het nummer 24 en dat staat voor het gebruik van die baan naar het zuidwesten, richting 240.

Start- en landingsbanen Schiphol in kaart

Start- en landingsbanen Schiphol in kaart

Hieronder zie je welke banen momenteel in gebruik zijn. De gegevens worden elke vijf minuten ververst. Het weergegeven baangebruik kan daardoor gedurende korte tijd afwijken van het werkelijke baangebruik. Het is ook mogelijk een datum en tijdstip in het verleden te kiezen. Klik daarvoor op de datum en de tijd. Actuele informatie over bijzonderheden is te vinden op bezoekbas.nl.

Baan- en routegebruik

In jouw omgeving

Contact

Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS)

Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) is het informatieloket voor de omgeving en het meldpunt voor hindermeldingen over het vliegverkeer rondom Schiphol. Heb je een vraag of wil je melding doen van hinder? Neem dan contact op met BAS. Telefonisch kan dat van maandag tot en met zondag van 09:00 tot 17:00 uur via +31 20 601 55 55. Op feestdagen is BAS gesloten. Ga naar de website van BAS. Voor informatie over hindermeldingen of vragen bij andere Nederlandse luchthavens ga je naar deze website.

Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS)