Koning opent LVNL Polaris radarcentrum op Schiphol-Oost

Koning opent LVNL Polaris radarcentrum op Schiphol-Oost

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 4 september het nieuwe radar- en trainingscentrum Polaris van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost.

Gepubliceerd op

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 4 september het nieuwe radar- en trainingscentrum Polaris van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost. Bij de opening wordt de koning vergezeld door Michiel van Dorst (CEO LVNL) en Dennis Luyt (Commandant Luchtstrijdkrachten). Tijdens een rondleiding maakt de Koning kennis met de verschillende aspecten van de training van luchtverkeersleiders. In de torensimulator wordt een demonstratie van een trainingssessie getoond. Aansluitend spreekt Koning Willem-Alexander met betrokkenen over ontwikkelingen op het gebied van luchtverkeersleiding.

In Polaris wordt het nieuwe luchtverkeersleidingsysteem iCAS opgebouwd. Ook de opleidingen en trainingen van verkeersleiders voor de burgerluchtvaart en voor het militaire luchtverkeer worden hier ondergebracht. Het gebouw markeert daarmee ook een nieuwe stap in de samenvoeging van de militaire en burgerluchtverkeersleiding tot één Air Traffic Management unit. In 2017 zijn de luchtverkeersleiders van defensie al verhuisd. Met de opening van Polaris gaat nu ook de opleiding voor militaire luchtverkeersleiders over van Nieuw-Millingen naar het 711 luchtverkeersleidingssquadron bij LVNL op Schiphol-Oost.

In mei 2018 is gestart met de bouw van Polaris. Het gebouw staat tegenover het LVNL-kantoor op Schiphol-Oost en is verbonden met een markante loopbrug. Polaris heeft een aantal ruimtes voor het opleiden en trainen van de luchtverkeersleiders, zoals een 3D torensimulator waarin een 360 graden projectie kan worden gemaakt met het uitzicht vanuit elke willekeurige verkeerstoren. In de operationele zaal staan onder meer zo’n honderd radarschermen die voor luchtverkeersleiding en trainingsdoeleinden gebruikt worden.