Luchtverkeersleiding aan de slag met aanbevelingen

Luchtverkeersleiding aan de slag met aanbevelingen

Michiel van Dorst, CEO Luchtverkeersleiding Nederland, verwelkomt het rapport: “Veiligheid is topprioriteit voor Luchtverkeersleiding Nederland.

Gepubliceerd op

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geeft waardevolle aanbevelingen om de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol nog verder te verbeteren.

Michiel van Dorst, CEO Luchtverkeersleiding Nederland, verwelkomt het rapport: “Veiligheid is topprioriteit voor Luchtverkeersleiding Nederland. Met honderden professionals werken we dag en nacht aan de veilige afhandeling van vliegverkeer. We staan voor veiligheid, dat is niet onderhandelbaar, en dat blijkt ook uit dit rapport. We streven continu naar het verbeteren van de luchtvaartveiligheid. Wat gisteren goed genoeg was, is dat morgen niet meer. We gaan daarom aan de slag met de aanbevelingen van de OVV.”

Een aantal van de aanbevelingen sluit goed aan op initiatieven die LVNL reeds in gang heeft gezet, bijvoorbeeld op het gebied van het opleiden van luchtverkeersleiders en het ontwikkelen van nieuwe systemen. Zo nam LVNL al eerder een eigen systeem in gebruik dat de luchtverkeersleider in de toren en op het radarscherm een extra waarschuwing geeft als een vliegtuig een doorstart maakt.

Samenwerking

In de huidige situatie heeft elke sectorpartij een eigen gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem. De OVV adviseert dat de sectorpartners beter gaan samenwerken, met daarin een belangrijke rol voor het Veiligheidsplatform Schiphol (VpS). LVNL omarmt deze aanbeveling en is met KLM en Schiphol Group reeds begonnen met een onderzoek naar de voordelen van een overkoepelend, geïntegreerd veiligheidssysteem.

“Daarmee zou Schiphol wereldwijd voorop komen te lopen”, stelt Van Dorst. “Je moet voortdurend naar de eigen organisatie kijken, en daarnaast ook hoe je het samen sterker kunt maken. Luchtvaart is de veiligste manier van reizen. Die status moet je blijven verdienen. Daarom is dit rapport voor ons een belangrijke aanvulling”.

Voor meer informatie:

Maj-Britt van Raalte, woordvoerder Luchtverkeersleiding Nederland, 06-51 99 34 14, [email protected]