LVNL start samenwerking met Altitude Angel voor integratie drones in het luchtruim

LVNL start samenwerking met Altitude Angel voor integratie drones in het luchtruim

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het Engelse Altitude Angel starten vandaag een samenwerking om drones veilig te integreren in het Nederlandse luchtruim.

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en het Engelse Altitude Angel starten vandaag een samenwerking om drones veilig te integreren in het Nederlandse luchtruim. Altitude Angel is een luchtvaarttechnologisch bedrijf dat oplossingen biedt op het gebied van veilige integratie en volledig geautomatiseerde drones in het luchtruim. Samen ontwikkelen zij een toepassing  voor het toelaten  van vluchten in gecontroleerd luchtruim en landelijke informatieverstrekking voor dronevliegers. Hiermee zetten zij een stap voor het leveren van luchtverkeersleiding aan dronevliegers via Unmanned Aircraft System (UAS) Traffic Management (UTM). LVNL zet in op het veilig mogelijk maken van het toenemende gebruik van drones voor verschillende toepassingen.  

“Met deze samenwerking biedt LVNL innovatieve functionaliteiten en nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van drones in Nederland,” zegt Jurgen van Avermaete, General Manager Procedures bij LVNL. “In een internationale aanbesteding werd duidelijk dat Altitude Angel voor LVNL de beste oplossing biedt, zowel op het gebied van functionele als technische mogelijkheden, met een  hoge prioriteit voor veiligheid. Het platform van Altitude Angel sluit naadloos aan op onze huidige systemen en kan flexibel opgeschaald worden om het groeiende gebruik van RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) in het Nederlandse luchtruim op een veilige en efficiënte manier mogelijk te maken. Altitude Angel heeft een goede track record en hun systeem wordt al gebruikt door de  luchtverkeersleidingsorganisatie in Groot Brittannië. ”

De samenwerking start met het ontwikkelen van een app voor dronevliegers. Hierop vinden zij informatie over waar zij mogen vliegen en welke regels daar gelden. Ook biedt de app de mogelijkheid om eenvoudig vluchtplannen in te dienen met informatie over het vlieggebied, de vlieghoogte, het type drone, de bevoegdheden van de gebruiker en om deze online te koppelen aan het nationale droneregister. De app geeft de locatie weer en biedt een overzicht of daar gevlogen mag worden met een drone, en zo ja, tot welke hoogte en met welke beperkingen en/of uitzonderingen. Als de dronevlucht wordt gepland in een gecontroleerd luchtruim (in de nabijheid van een luchthaven) kan de gebruiker via de app toestemming aanvragen bij de luchtverkeersleiding. In de toekomst geeft de app de dronegebruiker nadere instructies en luchtverkeersinformatie. De luchtverkeersleiding kan dan ook uitgevoerde vluchten met drones realtime volgen. Via dezelfde toepassing gaat LVNL het aanvragen van speciaal Luchtruimgebruik (zoals bijvoorbeeld para-jumping) vereenvoudigen. De planning is om een eerste versie van de app in de eerste helft van 2020 in Nederland te lanceren. 

Op de foto de teams van LVNL en Altitude Angel bij de start van de samenwerking.