LVNL begeleidt reguliere vliegverkeer om militaire oefengebieden in het Nederlandse luchtruim tijdens Frisian Flag 

Vanaf vandaag (2 oktober) tot en met 13 oktober 2023 vliegen straaljagers en militaire helikopters van verschillende landen in speciaal hiervoor aangewezen gebieden in het Nederlandse luchtruim tijdens de luchtmacht oefening Frisian Flag.

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) werkt nauw samen met de militaire luchtverkeersleiding en partners om deze grootschalige internationale oefening mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat het reguliere vliegverkeer veilig van en naar luchthavens in Nederland kan blijven vliegen.   

“Aan deze grote internationale oefening is een zorgvuldig voorbereidingstraject van ruim een jaar voorafgegaan” zegt Stephanie Hoogeveen, coördinator Impact Special Events on Airspace bij LVNL. “Daarbij zorgen we ervoor dat delen van het luchtruim worden afgesloten voor regulier vliegverkeer, zodat de militairen de oefeningen kunnen doen. Ook zijn onze luchtverkeersleiders goed voorbereid om het reguliere vliegverkeer om dit afgesloten luchtruim heen te begeleiden. Luchtvaartmaatschappijen informeren we, zodat zij hiermee rekening kunnen houden met hun geplande vliegschema's.” Bekijk in onderstaande video wat er allemaal bij komt kijken.   

 

Luchtverkeersleiding in oefengebieden

Luchtverkeersleiding in oefengebieden

LVNL begeleidt reguliere vliegverkeer om militaire oefengebieden in het Nederlandse luchtruim tijdens Frisian Flag 

Tijdens Frisian Flag worden delen van het luchtruim afgesloten voor het reguliere vliegverkeer. Vliegtuigen van en naar Schiphol en andere luchthavens in Nederland moeten om deze afgesloten gebieden heen vliegen. Dit is op weekdagen van circa 09:00 – 16:30 uur boven de Noordzee, vanaf de Nederlandse Waddeneilanden tot aan Denemarken, boven Friesland en Groningen. Vanaf 9 tot en met 13 oktober wordt er ook gevlogen in een stuk luchtruim boven Drenthe en Noord-Overijssel. Het luchtruim blijft beschikbaar voor de politie- en traumahelikopters.    

Integratie civiele en militaire luchtverkeersleiding  

De integratie van civiele en militaire luchtverkeersleiding in de toekomst wordt voorbereid. De luchtverkeersdienstverlening aan militair vliegverkeer komt onder de verantwoordelijkheid van LVNL. Hierdoor wordt de rol van LVNL bij de voorbereiding van militaire oefeningen in het Nederlandse luchtruim in de toekomst nog groter. Zo draagt LVNL er samen met haar partners aan bij dat Nederland goed bereikbaar blijft door de lucht en dat de belangrijke maatschappelijke taak van Defensie zo optimaal mogelijk uitgevoerd kan worden.  

Meer informatie over Frisian Flag: www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag