LVNL begeleidt vliegverkeer boven parcours Vuelta

LVNL begeleidt vliegverkeer boven parcours Vuelta

Tijdens de drie etappes van de Vuelta die in Nederland worden verreden, begeleidt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) het vliegverkeer in het luchtruim boven het parcours.

Gepubliceerd op

Tijdens de drie etappes van de Vuelta die in Nederland worden verreden, begeleidt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) het vliegverkeer in het luchtruim boven het parcours. Enkele  delen van het luchtruim worden gesloten voor het reguliere vliegverkeer. De luchtverkeersleiders zijn goed voorbereid om tijdens de wielerwedstrijd het extra vliegverkeer van het evenement in goede banen te leiden. Het reguliere vliegverkeer zal met zo min mogelijk hinder van en naar luchthavens in Nederland worden begeleid.

Zorgvuldige voorbereiding

Stephanie Hoogeveen, coördinator ISEA (Impact Special Events on Airspace) bij LVNL: “Op basis van een zorgvuldige voorbereiding en in nauwe samenwerking met de organisatie van de Vuelta, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, betrokken vliegvelden en vliegbedrijven, heeft LVNL maatregelen getroffen die een veilige en efficiënte begeleiding van het extra en gebruikelijke vliegverkeer mogelijk maken. Voor de televisie- uitzendingen zullen twee vliegtuigen onder begeleiding van luchtverkeersleiders op grote hoogte - ongeveer vijf kilometer en tien kilometer -  vliegen. Met cameraploegen die opereren vanuit helikopters in het lagere luchtruim en vanaf motoren op de weg, wordt samen met de vluchten in het hogere luchtruim een beeldverslag van de wedstrijd mogelijk gemaakt.” 

Luchtruim boven het parcours niet toegankelijk

Tijdens de Vuelta is het luchtruim boven het parcours niet toegankelijk voor civiele luchtvaarttuigen, zoals drones, luchtballonnen, kabelvliegers, parachutespringers etc. Alleen vliegtuigen en helikopters van de Vuelta hebben toestemming gekregen om in specifieke delen van het luchtruim boven het parcours op 19, 20 en 21 augustus te vliegen. Indien nodig, mogen ook vluchten in opdracht van de luchtvaartpolitie en medische dienstverlening hier vliegen. De voorwaarden van voldoende zicht, radiocontact met de luchtverkeersleiding alsook de verantwoordelijkheden voor voldoende afstand tussen vliegtuigen zijn onverminderd van toepassing. 

Informatie voor vliegers

Piloten vinden detail informatie over de exacte locaties van de verschillende gebieden boven het parcours, precieze tijden waarop voor welk gebied restricties gelden en informatie over toegestane vlieghoogtes etc. in de zogenoemde NOTAM-berichten (Notice to Airmen) voor vliegers.