LVNL doneert 12 navigatiebakens aan luchtverkeersleiding Zambia

LVNL doneert 12 navigatiebakens aan luchtverkeersleiding Zambia

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doneert 12 navigatiebakens aan de luchtverkeersleiding van Zambia (ZACL) 

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doneert 12 navigatiebakens aan de luchtverkeersleiding van Zambia (ZACL). Deze bakens zijn in Nederland overbodig geworden vanwege het toenemende gebruik van satellietnavigatie. Met deze donatie draagt LVNL bij aan verdere vergroting van de vliegveiligheid in het Zambiaanse luchtruim en zorgen we ervoor dat hoogwaardige materialen worden hergebruikt.

“De navigatiebakens hebben vele jaren goede dienst gedaan, zijn uitstekend onderhouden en hebben het einde van hun technische levensduur nog lang niet bereikt”, zegt Dave Vrielink, initiatiefnemer van de donatie en teamleider bij de afdeling Communicatie, Navigatie, Surveillance en Infrastructuur. “Ik ben enorm blij dat deze navigatiebakens – met hulp van de bemiddeling van Stichting AviAssist - nu een tweede leven tegemoet gaan in Zambia. Dat geeft een goed gevoel.” Het draagt daarmee bij aan de circulaire economie en verlaagt onze footprint. Stichting AviAssist is een non-profit organisatie die zich inzet om de veiligheid van vliegverkeer in Afrika te vergroten.

In Zambia is dit type navigatiebakens (non directional beacon) al langer in gebruik. Dit betekent dat het technisch personeel ter plaatse bekend is met de werking en het onderhoud van deze bakens. LVNL heeft de bakens in de afgelopen maanden buiten gebruik gesteld, ontmanteld en verpakt voor transport. De bakens zijn recent aangekomen in Lusaka en worden nu op tien locaties in het land geïnstalleerd.

In Nederland hebben we een robuust landelijk netwerk met verschillende typen navigatiebakens. Het gebruik van satellietnavigatie, waarbij vliegtuigen met een gps-signaal van satellieten van en naar de start- en landingsbanen navigeren, is hier nu de norm. Hierdoor zijn minder fysieke bakens op de grond nodig en dat scheelt in energiegebruik en onderhoudskosten. Er blijven nog wel navigatiebakens op de grond gebruikt worden, zodat vliegtuigen die niet kunnen navigeren op satellietnavigatie, veilig kunnen blijven navigeren. Ook bij een eventuele storing in de satellietnavigatie dienen deze bakens als één van de back-up systemen.

LVNL doneert 12 navigatiebakens aan luchtverkeersleiding Zambia

LVNL doneert 12 navigatiebakens aan luchtverkeersleiding Zambia

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doneert 12 navigatiebakens aan de luchtverkeersleiding van Zambia (ZACL).

Co-funded by the European Union