LVNL en TU Delft versnellen innovatie in luchtverkeersleiding met Innovation Labs

LVNL en TU Delft versnellen innovatie in luchtverkeersleiding met Innovation Labs

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en TU Delft openen Innovation Labs (iLabs). 

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en TU Delft openen Innovation Labs (iLabs). Bij iLabs onderzoeken en ontwikkelen studenten innovatieve toepassingen voor luchtverkeersleidingssystemen en -procedures. Deze toepassingen worden gedemonstreerd aan luchtverkeersleiders, die hierop hun feedback geven. Zo kan in een vroeg stadium een beeld worden gevormd van de haalbaarheid en meerwaarde van een idee.

Maartje van der Helm (Head Strategy & Capacity Management, LVNL): “Bij iLabs slaan we een brug tussen wetenschap en praktijk. Dit is een belangrijke stap waarmee we innovatie versnellen en bijdragen aan een duurzame luchtvaart, hinderbeperking en efficiënter gebruik van ons luchtruim. Het is prachtig om te zien dat getalenteerde studenten op basis van hun eigen inzichten en die van onze luchtverkeersleiders zulke mooie tools ontwikkelen. Deze zijn echt van toegevoegde waarde voor zowel LVNL als onze klanten en partners.”

Ontwikkelen en testen

Het uitgangspunt is dat de uitkomsten van de onderzoeken toegepast worden in de toekomstige operatie van LVNL. De ideeën van studenten en luchtverkeersleiders worden getest in een simulator waarbij meteen gekeken wordt naar de haalbaarheid. De focus ligt hierbij op het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem iCAS en duurzaamheid. De studenten hebben toegang tot zowel kennis van collega's als data van LVNL. Ze ontwikkelen toepassingen die luchtverkeersleiders ondersteunen in hun werk, zoals tools die vluchtinformatie duidelijker tonen op het radarscherm van luchtverkeersleiders. Ook onderzoeken ze hoe externe invloeden (bijvoorbeeld weersinvloeden) tijdens de vlucht verwerkt kunnen worden in de vluchtinformatie en berekenen ze hoe aankomsttijden van vluchten kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van machine learning. De studenten testen deze toepassingen op een lookalike van het huidige luchtverkeersleidingssysteem dat ze hiervoor hebben ontwikkeld.

Unieke samenwerking

Professor Jacco Hoekstra (hoogleraar Communication, Navigation & Surveillance/Air Traffic Management, TU Delft): “Voor ons is iLabs een punt waar alles samenkomt: onderwijs, onderzoek en innovatie! Wij zijn erg blij met deze samenwerking met LVNL en de wisselwerking die ontstaat: niet alleen worden onze tools doorontwikkeld, maar ook voorzien studenten en professionals die bij iLabs betrokken zijn ons van goede input. Dat inspireert ons weer tot nieuw onderzoek.”

Op dit moment werken in totaal elf studenten bij iLabs. Zij krijgen bij LVNL alle ruimte om onderzoek te doen, zich te ontwikkelen en de kennis en ervaring van collega's te raadplegen. Daarin worden zij begeleid door experts van LVNL en TU Delft. Kijk voor meer informatie op de iLabs-pagina.

Innovation Labs (iLabs) - Powered by LVNL and TU Delft

Innovation Labs (iLabs) - Powered by LVNL and TU Delft

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en TU Delft openen Innovation Labs (iLabs).

Afstuderen bij InnovationLabs

Afstuderen bij InnovationLabs

Het uitgangspunt is dat de uitkomsten van de onderzoeken toegepast worden in de toekomstige operatie van LVNL.