LVNL lanceert GoDrone app voor dronebestuurders

LVNL lanceert GoDrone app voor dronebestuurders

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceert vandaag de app GoDrone en webapp godrone.nl. De app is ontwikkeld voor alle dronebestuurders in Nederland en geeft informatie over gebieden waar je veilig met je drone kan vliegen.

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) lanceert vandaag de app GoDrone en webapp godrone.nl. De app is ontwikkeld voor alle dronebestuurders in Nederland en geeft informatie over gebieden waar je veilig met je drone kan vliegen. Hiermee wil LVNL het toenemende gebruik van drones in het luchtruim veiliger maken.

“Met de GoDrone app en webapp zetten we een grote stap in het veiliger vliegen met drones in het luchtruim, waar ook andere gebruikers zoals vliegtuigen en helikopters gebruik van maken,” zegt Michiel van Dorst, CEO van LVNL. “De lancering van deze app is een eerste stap in het toegankelijk maken van het luchtruim voor drones. Ik kijk uit naar de komende periode waarin we de app zullen uitbreiden, met uiteindelijk als doel luchtverkeersleiding aan dronebestuurders te kunnen geven. Met deze ontwikkeling willen we waarde creëren voor de dronesector en Nederland. Veiligheid blijft hierbij altijd topprioriteit.”

Bij het openen van de app zie je als dronebestuurder je locatie. Op basis hiervan krijg je een overzicht of je in dat gebied mag vliegen met een drone, en zo ja, tot welke hoogte en met welke beperkingen of uitzonderingen. De app biedt een overzicht van verschillende zones in Nederland. Groene zones zijn natuurgebieden, oranje/gele zones zijn gebieden waar je ander laagvliegend verkeer kunt tegenkomen en rode zones zijn gebieden waar het verboden is om met je drone te vliegen, tenzij je hier schriftelijke toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor hebt. Per gebied wordt informatie gegeven en worden de regels voor dat gebied toegelicht. Daarnaast is in de app obstakelinformatie te vinden (bijvoorbeeld over elektriciteitsmasten), vliegactiviteiten in de lucht (zoals parachutespringen), geplande of gemelde dronevluchten en weersomstandigheden.  

De komende jaren blijft LVNL de informatie en de mogelijkheden van de app doorontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid voor dronebestuurders om via de app een mission plan (vliegplan voor drones) in te dienen, voor vliegzones waar dronevliegen beperkt is toegestaan. Uiteindelijk is het doel om luchtverkeersleiding te leveren aan dronebestuurders, via het zogenoemde Unmanned Aircraft System (UAS) Traffic Management (UTM) en de nationale inrichting van het Europese U-space concept. Dit maakt het mogelijk drones in de lucht te begeleiden. Het einddoel is en blijft dat drones en ander vliegverkeer zich veilig in hetzelfde luchtruim kunnen verplaatsen.

GoDrone is in samenwerking met het Britse bedrijf Altitude Angel ontwikkeld en is vanaf vandaag gratis te downloaden via de Apple Store en te raadplegen via www.godrone.nl. Heel binnenkort is de app ook te downloaden via de Google Play store. Dit is de eerste versie van de app en LVNL nodigt gebruikers uit via de app feedback te geven. De regels voor het vliegen met een drone kun je vinden op de website van de Rijksoverheid en ILT.