Meetvluchten Oostbaan (baan 22) Schiphol op 9 en 16 november 2019

Meetvluchten Oostbaan (baan 22) Schiphol op 9 en 16 november 2019

Op de zaterdagen 9 en 16 november 2019 worden in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meetvluchten uitgevoerd voor naderingen op de Oostbaan (baan 22). 

Gepubliceerd op

Op de zaterdagen 9 en 16 november 2019 worden in opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meetvluchten uitgevoerd voor naderingen op de Oostbaan (baan 22). Deze meetvluchten zijn nodig om het onlangs vernieuwde Instrument Landing Systeem (ILS) vrij te kunnen geven voor gebruik.

De vluchten worden uitgevoerd door de Cessna-Citation-II van het NLR (PH-LAB). Dit vliegtuig zal op verschillende hoogten meerdere naderingen vliegen met verschillende afstanden tot het begin van de landingsbaan. Daarmee zullen afwijkende vluchtpatronen te zien zijn ten opzichte van regulier vliegverkeer.

De vluchten kunnen zowel overdag als in de avond plaatsvinden. Het exacte tijdstip is afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden, de geplande operatie en het verkeersaanbod. Mochten de metingen op zaterdag niet volledig uitgevoerd kunnen worden, dan wordt de meetvlucht afgerond op de daaropvolgende zondag of maandag tussen 22.30 en 23.00 uur. Wanneer de geplande vluchten op 9 en 16 november helemaal niet kunnen plaatsvinden, dan is zaterdag 23 november gepland als reservedatum.

Wat is een ILS?

Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Een vliegtuig daalt vanaf minimaal 10 kilometer voor de landingsbaan met behulp van het ILS-signaal.