Oproep aan General Aviation: “We houden graag contact!”

Oproep aan General Aviation: “We houden graag contact!”

Het vliegseizoen voor de recreatieve luchtvaart is weer begonnen! Op zomerse dagen is het druk en dat merkt het Flight Information Centre van LVNL ook.

Gepubliceerd op

Het vliegseizoen voor de recreatieve luchtvaart is weer begonnen! Op zomerse dagen is het druk en dat merkt het Flight Information Centre van LVNL ook. Het Flight Information Centre geeft recreatief vliegverkeer informatie over verkeer in de omgeving om zo een veilige vlucht mogelijk te maken. De informatie die op de radiofrequentie wordt gedeeld is belangrijk voor de piloten. Als er direct contact is tussen de piloot en het FIC kunnen luchtruimschendingen voorkomen worden en maken we samen het luchtruim veiliger. Zodra controllers van het FIC waarnemen dat een VFR (Visual Flight Rules) vliegtuig zonder toestemming gecontroleerd gebied in vliegt of in dreigt te vliegen, wordt ingegrepen als de vlieger de frequentie uitluistert. Hiermee wordt de kans op een voorval verkleind.  

 

Om iedereen te informeren over het uitluisteren is LVNL een campagne gestart waarin VFR-verkeer wordt opgeroepen om uit te luisteren op de frequentie. Dit wordt gecommuniceerd met posters op vliegclubs en vliegscholen, via de General Aviation magazines, en via social media.

 

Naast uitluisteren kunnen vliegers natuurlijk ook altijd oproepen bij FIC voor flight information en alerting service.