Polaris radar- en trainingscentrum geopend door Koning

Polaris radar- en trainingscentrum geopend door Koning

In het bijzijn van een kleine groep genodigden heeft Zijne Majesteit de Koning vandaag Polaris geopend, het nieuwe radar- en trainingscentrum van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost.

Gepubliceerd op

In het bijzijn van een kleine groep genodigden heeft Zijne Majesteit de Koning vandaag Polaris geopend, het nieuwe radar- en trainingscentrum van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) op Schiphol-Oost. Na toespraken van Michiel van Dorst (CEO LVNL) en Luitenant-Generaal Dennis Luyt (Commandant Luchtstrijdkrachten) verrichtte de koning de openingshandeling.

Michiel van Dorst: “Op deze plek is eerder een hoofdstuk geschreven in de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart. Hier stond het eerste ‘stationsgebouw’ van Schiphol. En nu staan we hier om Polaris te openen. Een prestigieus gebouw waarmee we bijdragen aan een nog veiligere en efficiënte reis door de lucht voor passagiers. Van groot belang voor het verbinden van Nederland met de wereld.” 

Na de opening maakte de Koning kennis met het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem iCAS en de verschillende aspecten van de opleiding en training van luchtverkeersleiders. In de torensimulator werd een demonstratie van een trainingssessie getoond.

Polaris

In Polaris wordt het nieuwe luchtverkeersleidingsysteem iCAS opgebouwd. Dit systeem wordt in de winter van 2022-2023 in gebruik genomen. iCAS voldoet aan de nieuwe Europese luchtvaarteisen en stelt LVNL in staat om sneller te innoveren en bij te dragen aan een efficiëntere reis voor passagiers, minder brandstofverbruik voor luchtvaartmaatschappijen en daarmee minder CO2 uitstoot.

Ook de opleidingen en trainingen van verkeersleiders voor de burgerluchtvaart en voor het militaire luchtverkeer worden ondergebracht in Polaris. Het gebouw markeert daarmee een nieuwe stap in de samenvoeging van de militaire en burgerluchtverkeers­leiding tot één Air Traffic Management unit in 2023.

In 2017 zijn de luchtverkeersleiders van de Koninklijke Luchtmacht al naar Schiphol-Oost verhuisd. Met de opening van Polaris gaat nu ook de opleiding voor militaire luchtverkeersleiders over van AOCS Nieuw Millingen naar het 711 luchtverkeersleidings­squadron bij LVNL.

Opening Polaris 2020

Opening Polaris 2020

Koning opent LVNL Polaris radarcentrum op Schiphol-Oost