Reactie LVNL OVV-rapport luchtverkeersleiding Lelystad Airport

Reactie LVNL OVV-rapport luchtverkeersleiding Lelystad Airport

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een rapport gepubliceerd over de overgang op Lelystad Airport van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven

Gepubliceerd op

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft een rapport gepubliceerd over de overgang op Lelystad Airport van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven met plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden en naderingsverkeersleidingsgebieden.

De reactie van LVNL op het onderzoeksrapport:

Veiligheid staat voorop bij LVNL. In december 2019 zijn daarom direct verbetermaatregelen doorgevoerd op Lelystad Airport, een maand nadat Lelystad een gecontroleerde luchthaven werd met luchtverkeersleiding. Het OVV-rapport onderstreept dat deze genomen maatregelen door LVNL en het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) een positief effect hebben gehad. Zij hebben geleid tot aanzienlijk minder voorvallen met vliegtuigen in het plaatselijke luchtverkeersleidingsgebied. Het rapport stelt ook dat piloten en betrokkenen, ondanks dat zij geïnformeerd waren over de veranderingen op Lelystad, moesten wennen en oude gewoontes moesten afleren.

In de aanloop naar november 2019 heeft LVNL een uitvoerige informatiecampagne gevoerd om piloten te informeren over de nieuwe situatie. Nadat werd gestart met luchtverkeersleiding is de zogeheten inregelperiode ingegaan die was gericht op het wennen aan de nieuwe procedures voor vliegers en luchtverkeersleiders. LVNL blijft naast het verbeteren van procedures nog steeds inzetten op het informeren van de vliegers op Lelystad, onder meer met vraag-antwoord sessies met luchtverkeersleiders tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. Het volgen en naleven van procedures is noodzakelijk voor een veilige vluchtuitvoering. Het OVV zegt hierover dat dit straks nog belangrijker wordt als ook groot commercieel vliegverkeer gebruik gaat maken van de luchthaven.