Schiphol met CDM aangesloten op Europees netwerk

Schiphol met CDM aangesloten op Europees netwerk

De luchtvaartpartijen op luchthaven Schiphol zijn met hun lokale Airport CDM-proces (Collaborative Decision Making) sinds vandaag aangesloten op het Europese Netwerk, beheerd door Eurocontrol NMOC (Network Manager Operations Centre).

Gepubliceerd op

Officiële status ‘CDM-Airport’

 

De luchtvaartpartijen op luchthaven Schiphol zijn met hun lokale Airport CDM-proces (Collaborative Decision Making) sinds vandaag aangesloten op het Europese Netwerk, beheerd door Eurocontrol NMOC (Network Manager Operations Centre). Schiphol krijgt hiermee, in navolging van 27 andere Europese luchthavens, nu ook de officiële status van ‘CDM-airport’.

 

Airport CDM is een door Eurocontrol ontwikkeld proces. Het is ontwikkeld vanwege het steeds drukker wordende Europese Luchtruim. Het idee achter CDM is dat alle operationele partners (airlines, luchthaven, luchtverkeersleiding, afhandelaren en Eurocontrol NMOC) informatie over de status en planning van een vlucht zorgvuldig met elkaar delen. Hierdoor wordt de voorspelbaarheid groter en maken we beter gebruik van de beschikbare capaciteit (ruimte in de lucht, gates, taxi, landings- en vertrekbanen).

 

Schiphol werkt lokaal al sinds 2015 met Airport CDM en draagt nu met de aansluiting op het Europese netwerk ook bij aan het verbeteren van de voorspelbaarheid van het Europese luchtruim.

Door gebruik te maken van de B2B Webservice van Eurocontrol voldoet de luchthaven aan een belangrijke toekomstige eis in het kader van SESAR.

 

Wilt u meer weten over CDM: www.schiphol.nl/cdm

Schiphol met CDM aangesloten op Europees netwerk

Schiphol met CDM aangesloten op Europees netwerk

Airport CDM-proces