LVNL neemt nieuw Voice Communicatie Systeem in gebruik

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het nieuwe Voice communicatiesysteem (VCS-2) in gebruik genomen. Dit systeem gebruiken luchtverkeersleiders voor de radiocommunicatie met piloten en voor overleg met andere luchtverkeersleidingsorganisaties in omringende landen. Radiocommunicatie is essentieel voor een veilige afhandeling van het vliegverkeer. Met dit vernieuwde systeem moderniseert LVNL de communicatie-infrastructuur en zorgen we dat veilige radiocommunicatie ook in de toekomst is gegarandeerd. De militaire luchtverkeersleiding gaat in de toekomst ook met VCS-2 werken.

Gepubliceerd op

 ''Met de ingebruikname van VCS-2 zetten we een belangrijke stap in de praktische invulling van één luchtverkeersleiding organisatie voor de afhandeling van al het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim'', zegt José Daenen, Director Operations van LVNL. “Doordat civiele en militaire luchtverkeersleiders op de radarzaal en in de verkeerstorens met hetzelfde systeem gaan werken, wordt radiocontact efficiënter. Ook vermindert de kans op verstoringen, wat de veiligheid verder vergroot.”

''Het is een van de grootste ICT-projecten met een hoge technische complexiteit'', vertelt Edward Schaap, Manager CNS (Communicatie, Navigatie & Surveillance) van LVNL. ''Daarnaast is radiocommunicatie een bedrijf kritische functie voor de LVNL-operatie. Na een periode waarin het systeem uitvoerig is getest door luchtverkeersleiders, is het op 3 december operationeel in gebruik genomen. Het is een systeem met veel gebruikers en diverse koppelingen naar andere systemen. Het is echt een teamprestatie, waar zowel LVNL- alsook militaire collega’s hard aan hebben gewerkt en trots op mogen zijn.''

Daarnaast is LVNL met VCS-2 voorbereid op nieuwe Europese richtlijnen voor Voice over Internet Protocol (VoIP) en biedt het systeem de mogelijkheid om toekomstige ontwikkelingen optimaal te ondersteunen. Het VCS-2 systeem biedt de flexibiliteit om bestaande en toekomstige communicatietechnieken te combineren.