Vliegplan indienen GA-vliegers

Vliegplan indienen GA-vliegers

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ziet regelmatig dat General Aviation vliegers door een gecontroleerd luchtruim (willen) vliegen, terwijl van te voren geen vliegplan is ingediend.

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ziet regelmatig dat General Aviation vliegers door een gecontroleerd luchtruim (willen) vliegen, terwijl van te voren geen vliegplan is ingediend. Hierdoor heeft de luchtverkeersdienstverlener niet tijdig de nodige informatie tot haar beschikking of wordt zij geconfronteerd met onverwacht verkeer. Dit kan leiden tot een veiligheidsrisico. De vlieger kan dit voorkomen door van te voren een vliegplan in te dienen of als het niet anders kan, op tijd een verkort vliegplan door te geven.

Vliegers die van tevoren geen vliegplan hebben ingediend, maar om een specifieke reden wel door gecontroleerd luchtruim moeten vliegen, moeten minimaal 10 minuten voordat zij een gecontroleerd luchtruim binnen vliegen, via de frequentie een verkort vliegplan indienen bij de luchtverkeersdienstverlener. Daarbij moet de vlieger het volgende doorgeven:

  • Callsign
  • Type of aircraft
  • Point of entry controlled airspace
  • Point of exit controlled airspace
  • Location Item 19 (Supplementary Flightplan)
Waarom dien je een vliegplan in?

Waarom dien je een vliegplan in?

Het indienen van een vliegplan is verplicht wanneer je wilt opstijgen of landen op een gecontroleerde luchthaven of een landsgrens over gaat. Dit moet minimaal een uur voor vertrek. Ook wanneer je tijdens je vlucht door gecontroleerd luchtruim wilt vliegen, is het indienen van een vliegplan verplicht.