Vliegverkeer hervat na communicatiestoring

Vliegverkeer hervat na communicatiestoring

Op woensdagmiddag 15 augustus is er een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland geweest.

Gepubliceerd op

Op woensdagmiddag 15 augustus is er een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland geweest. Via dat systeem verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten. Er is tijdens de storing gestopt met starten en het verkeer wat in het Nederlandse luchtruim vloog is veilig geland via het back-up communicatiesysteem of overgedragen naar de luchtverkeersleiding in buurlanden. De veiligheid is niet in het geding geweest. Het vliegverkeer werd toen het systeem weer stabiel was opgebouwd en in de loop van de middag was het vliegverkeer weer volledig hervat. LVNL onderzoekt de oorzaak van de storing.

De eerdere berichtgeving

Update 16:29 uur

Het vliegverkeer is volledig hervat.

Update 14:18 uur

Het communicatiesysteem van LVNL werkt weer stabiel. Het vliegverkeer wordt opgebouwd. Vliegtuigen kunnen weer starten en landen. Het kost nog enige tijd tot de situatie weer normaal is. LVNL doet onderzoek naar de oorzaak van de storing. De veiligheid is niet in het geding geweest. 

Update 14:00 uur

Inmiddels kunnen vliegtuigen weer opstijgen

Eerste bericht

Er is een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Via dat systeem verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten.

Om de veiligheid te waarborgen hebben we daarom het vliegverkeer afgebouwd. Het verkeer wat in het Nederlandse luchtruim vloog is veilig geland via het back-up communicatiesysteem. Er wordt niet gestart en geen nieuw verkeer geaccepteerd.

We zetten ons met extra mensen maximaal in om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Wij zijn ons bewust van de gevolgen die dit heeft voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven.