Voor-aanvraag professionele dronevlucht in CTR nu via GoDrone

Voor-aanvraag professionele dronevlucht in CTR nu via GoDrone

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) introduceert vandaag twee nieuwe functies voor dronebestuurders in de GoDrone-app en op godrone.nl

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) introduceert vandaag twee nieuwe functies voor dronebestuurders in de GoDrone-app en op godrone.nl. Dronebestuurders en organisaties kunnen zich gratis registreren, een account aanmaken en een dronevlucht (missie) plannen. Daarnaast is het voor ROC-gecertificeerde dronebestuurders mogelijk om een voor-aanvraag voor een beroepsmatige dronevlucht in een gecontroleerd luchtruim (CTR) in te dienen bij de Operationele Helpdesk van LVNL. Hiermee wil LVNL het proces voor dit soort voor-aanvragen toegankelijker en sneller maken. Uiteindelijk is het doel om deze informatie ook met bemande luchtvaart te gaan delen, zodat ze beter op de hoogte zijn van geplande en actuele dronevluchten op hun vliegroute.

Door een account aan te maken, krijgt de gebruiker toegang tot het GoDrone Operator Portal. Dit portal biedt een pre-flight planningstool die informatie geeft over het luchtruim en obstakels op de grond. Het helpt de dronebestuurder om zijn dronemissie zorgvuldig voor te bereiden, veilig en efficiënt uit te voeren en te voldoen aan geldende wet- en regelgeving.

Organisaties, rollen en missies

Dronebestuurders kunnen voor hun bedrijf een zogenoemde ‘Organisatie’ in de app aanmaken. Hierdoor wordt het mogelijk andere gebruikers aan deze organisatie toe te voegen en hen een rol, zoals dronebestuurder of waarnemer, te geven. Gebruikers kunnen aangesloten zijn bij meerdere organisaties. Het plannen van en een voorlopige toestemming krijgen voor een dronemissie in een CTR gaat door een missieplan in te dienen via de app of de web-versie, bij voorkeur minimaal 24 uur van te voren. Het ingediende missieplan wordt vervolgens door LVNL beoordeeld. De indiener van het missieplan wordt via SMS en e-mail op de hoogte gehouden. Bij een positieve beoordeling krijgt de indiener een voorlopige toestemming. Naast deze voorlopige toestemming blijft het nodig één uur voor de dronevlucht een vliegplan in te dienen op de Homebriefing website van LVNL. Het is ook nog steeds verplicht om voorafgaand aan de vlucht de definitieve vluchttoestemming aan te vragen bij de torenverkeersleider via de radiofrequentie. De Operationele Helpdesk blijft telefonisch het primaire aanspreekpunt voor operationele vragen voorafgaand aan dronevluchten in een CTR.

Hiermee zet LVNL de eerste stap in het toegang geven aan gecertificeerde dronebestuurders tot de CTR. LVNL verwacht dat dit proces op termijn eenvoudiger en korter wordt.

De vlieggebieden waar een dronebestuurder een missie voor ingediend heeft, worden ook voor alle andere gebruikers zichtbaar in GoDrone. Deze informatie zal uiteindelijk ook gebruikt worden om bemande luchtvaart (zoals laagvliegende (trauma)helikopters) te informeren over geplande en actuele dronevluchten. Om deze reden wordt iedere dronebestuurder aangeraden om dronevluchten vanaf nu in GoDrone te plannen, ook voor vluchten buiten CTR’s.

Veranderingen

Sinds de lancering in april 2020 zijn er een aantal updates aan het besturingssysteem doorgevoerd, die ook voor recreatieve dronebestuurders beschikbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn verbetering van de zichtbaarheid van de ondergrond/kaart in geval van meerdere overlappende beperkingsgebieden, verduidelijkte weergave van Natura-2000 gebieden en opname van een overzicht van regelgeving voor dronebestuurders. LVNL blijft ook de komende tijd werken aan de doorontwikkeling van de app en de web-versie, mede op basis van feedback van gebruikers en de toekomstige ontwikkelingen in de drone-community.

De look & feel van de app en de website is veranderd en er zijn veelgestelde vragen met antwoorden (FAQ) aan de website toegevoegd. Staat je vraag er niet tussen of wil je feedback geven? Neem dan contact op via [email protected].

GoDrone is gratis te downloaden via de Apple Store en Google Play Store en te raadplegen via www.godrone.nl.