Sfeerballonnen oplaten

Voor het oplaten van sfeerballonnen zijn regels opgesteld. Op deze pagina vind je de algemene regels en de regels per luchtvaartterrein.

Regels voor oplaten rond luchtvaartterreinen

Aanvullend op onderstaande algemene regels, gelden in de nabijheid van luchtvaartterreinen specifieke regels voor het oplaten van ballonnen. Deze regels verschillen per type luchtvaartterrein:

 1. Gecontroleerd luchtvaartterrein (rood)
  Als je 1000 of meer sfeerballonnen wilt oplaten in het gebied van 8000 m rond het veld, moet je toestemming vragen aan de plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst.
 2. Niet-gecontroleerd luchtvaartterrein of zweefvliegterrein (blauw)
  Als je 1000 of meer sfeerballonnen wilt oplaten in het gebied van 3000 m rond het veld, moet je dit melden aan de havenmeester of beheerder.

Klik in de kaart op een gebied voor een detailkaart en contactgegevens van de plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst of havenmeester.

Overzichtskaart met klikbare gebieden waarin het oplaten van sfeerballonnen aan regels is gebonden. Twente Oostwold Ameland Leeuwarden Drachten Groningen Airport Eelde Hoogeveen Teuge Lelystad Hilversum Soesterberg Terlet Volkel De Peel Eindhoven Budel Maastricht Aachen Airport Beek Schinveld Gilze-Rijen Seppe Woensdrecht Midden-Zeeland Rotterdam The Hague Airport Amsterdam Airport Schiphol De Kooy Texel Stadskanaal Haamstede Veendam Noordkop Castricum Langeveld Axel Biddinghuizen Venlo Nistelrode Malden Lemelerveld De Voorst Deelen

Algemene regels sfeerballonnen

Een sfeerballon kan bestaan uit:

 • Rubber of kunststof, gevuld met een gas dat lichter is dan lucht; of
 • Papier, gevuld met hete lucht, verwarmd met een vlam (zgn. wensballon).

Sinds 2019 is het in veel gemeentes in Nederland verboden om ballonnen op te laten vanwege de grote impact op het milieu. Neem daarom eerst contact op met de gemeente.

Wanneer je gemeente het oplaten van ballonnen toestaat, dan gelden op hoofdlijnen de volgende regels:

 • Personen of zaken mogen niet in gevaar (kunnen) worden gebracht (Wet luchtvaart artikel 5.3).
 • De maximale hoogte of breedte van de sfeerballon is 75 cm. Is de ballon groter? Dan mag deze niet worden opgelaten.
 • De sfeerballon mag geen metalen onderdelen in of aan de ballon hebben. Zit er metaaldraad in de ballon? Ook dan mag deze niet worden opgelaten.
 • Het is niet toegestaan meerdere sfeerballonnen aan elkaar vast te maken.

Regels wensballonnen oplaten

Voor wensballonnen heeft de Brandweer richtlijnen opgesteld. Hierin wordt onder meer gesteld dat een wensballon niet mag worden opgelaten binnen een straal van 15 km van een (zweef)vliegveld.

Vragen over ballonnen oplaten?

Operationele Helpdesk

Intermediair tussen luchtvarenden en verkeersleiding

Dagelijks bereikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd) voor aanvragen voor speciale vluchten, activiteiten en evenementen.

Operationele Helpdesk