Regelgeving voor vliegen met drones zonder exploitatievergunning
Vlieg je met een drone zonder exploitatievergunning? Dan vind je hier een beknopt overzicht van de regels waaraan je je moet houden. Deze regels voor vliegen met drones gelden in de hele EU. De Europese eisen aan de drone zelf laten we buiten beschouwing in dit overzicht.
Regels gericht op de risico’s van de vlucht
De Europese regels zijn gebaseerd op het risico van de vlucht met een specifieke drone. Dat risico hangt onder meer af van het gewicht van je drone, de nabijheid van mensen, je kennisniveau en de locatie waar je wilt vliegen. De regels gelden voor alle dronevluchten, behalve als je binnenshuis vliegt, of als je vliegt met een speelgoeddrone.
Verplichte registratie
Vanaf 31 december 2020 ben je verplicht om je online te registreren als exploitant bij de RDW als je wilt vliegen met een drone. Je doet dit door een exploitantnummer aan te vragen. Dat kan als persoon of als organisatie. Bestuur je een drone die minder weegt dan 250 gram en geen camera heeft? Dan is registratie niet nodig. Het exploitantnummer dat je van de RDW ontvangt, moet je zichtbaar aanbrengen op al je drones, bijvoorbeeld door een sticker of brandplaatje.
Drie categorieën: Open, Specifiek en Gecertificeerd
Drone-operaties zijn ingedeeld in drie categorieën: Open, Specifiek en Gecertificeerd. Hoe meer risico er is voor mensen en bezittingen, hoe zwaarder de categorie.
- Open categorie: In deze categorie vallen dronevluchten met een laag risico, bijvoorbeeld vluchten met een lichtgewicht drone waarbij niet over mensenmenigten wordt gevlogen.
- Specifieke categorie: In deze categorie vallen vluchten met een hoger risico, bijvoorbeeld vliegen met een zwaardere drone boven stedelijk gebied of nabij een luchthaven. Om in de Specifieke categorie te mogen vliegen heb je een vluchtvergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit kan ook een vluchtverklaring zijn wanneer het een door EASA gepubliceerd Standaard Scenario betreft.
- Gecertificeerde categorie: Deze categorie is voor vluchten met een zeer hoog risico. Denk aan drones waar mensen mee worden vervoerd of het vervoer van gevaarlijke goederen. Deze categorie is qua risicoklasse te vergelijken met die van een regulier vliegtuig.
Algemene regels voor vluchten in de Open categorie
Vlieg je met een drone zonder exploitatievergunning? Dan val je waarschijnlijk in de Open categorie. In de Open categorie gelden een aantal algemene regels. Dit zijn:
- Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram.
- Je drone mag nooit hoger vliegen dan 120 meter.
- Je moet je de drone altijd in het zicht houden (VLOS).
- Je moet altijd voorrang verlenen aan ander vliegverkeer.
- Je mag niet vliegen in no-fly zones. Waar je wel en niet mag vliegen met je drone, kun je onder andere controleren met de GoDrone-app.
- Zijn er in je nabijheid hulpdiensten actief, zoals politie of brandweer? Ga dan op een andere locatie vliegen.