Test luchtverkeersleidingsinstructies aan dronebestuurder via GoDrone app succesvol

Test luchtverkeersleidingsinstructies aan dronebestuurder via GoDrone app succesvol

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in samenwerking met de Dutch Drone Delta een succesvolle test uitgevoerd, waarbij via de GoDrone app luchtverkeersleidingsinstructies aan een dronebestuurder werden gegeven

Gepubliceerd op

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft in samenwerking met de Dutch Drone Delta een succesvolle test uitgevoerd, waarbij via de GoDrone app luchtverkeersleidingsinstructies aan een dronebestuurder werden gegeven. De test vond afgelopen woensdag plaats in het gecontroleerde luchtruim rondom Rotterdam The Hague Airport, onder controle van de verkeerstoren. Met deze test wil LVNL kennis en ervaring opdoen voor de doorontwikkeling naar een operationeel UTM-systeem (Unmanned Aircraft Systems Traffic Management systeem), waarmee uiteindelijk luchtverkeersleiding kan worden gegeven aan dronebestuurders. 

Het testsysteem waarmee is getest kan het geplande vlieggebied visueel weergeven, het vliegpad van de aangemelde dronevluchten live monitoren, klaringen en instructies verstrekken en intrekken en luchtverkeersinformatie aan de dronebestuurder geven. De dronebestuurder bevestigde de klaringen en instructies via de GoDrone app. Via het 4G/5G-netwerk van KPN gaf de dronetransponder data door aan het UTM-systeem. Dit maakt het voor luchtverkeersleiders mogelijk om drones tijdens hun vlucht te begeleiden. De test is uitgevoerd in samenwerking met Altitude Angel, de leverancier van de GoDrone-app, en Dutch Drone Delta partners ANWB, KPN en Airhub. 

Belangrijke mijlpaal 

“Het slagen van deze test is voor ons een belangrijke mijlpaal,” zegt Jurgen van Avermaete, General Manager Procedures bij LVNL. “LVNL zet hiermee een volgend resultaat neer om bemande en onbemande luchtvaart in hetzelfde luchtruim veilig af te kunnen handelen. In gecontroleerd luchtruim betekent dit ook luchtverkeersleiding geven aan dronebestuurders. Dat is een uitdagende opgave en hiervoor werken we nauw samen met onze Dutch Drone Delta partners. We zijn er nog niet, maar het succes van de test laat zien dat we op de goede weg zijn.” 

Ook voor de Dutch Drone Delta was het een bijzondere dag. Stephan van Vuren, Project Manager bij Stichting Dutch Drone Delta: “Binnen de Dutch Drone Delta zien wij een toekomst voor ons waarin drones, in de vorm van Urban Air Mobility, een volwaardige en geaccepteerde mobiliteitsvorm zijn, met positieve impact voor maatschappij, economie en milieu. Om dit te realiseren is het van essentieel belang dat er een veilig, betrouwbaar en efficiënt UTM-systeem in Nederland komt. Met deze test hebben we hierin een belangrijke stap gezet en we kijken er naar uit om gezamenlijk, met alle belanghebbenden, vervolgstappen te nemen om dit systeem uiteindelijk op grotere schaal te implementeren.” 

ANWB voerde de test met de drone uit. “We hebben deze testen met onze medische drone gevlogen die we inzetten voor Medical Drone Service,” vertelt Simon Prent, Manager Drone Operations bij de ANWB. “Binnen Medical Drone Service onderzoeken we samen met diverse partners welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats. Bijvoorbeeld voor het (spoed)transport van onder meer bloed, samples en medicatie naar ziekenhuizen. Deze inzet kan alleen gerealiseerd worden als drones in de toekomst op een juiste wijze geïntegreerd worden in het luchtruim. Deze test is een mooie stap in die richting.” 

GoDrone 

Sinds de lancering van de app GoDrone in april 2020 konden dronebestuurders al zien waar ze wel en niet mogen vliegen. Daarnaast kunnen professionele dronebestuurders in de app hun vooraanvraag voor vluchten in gecontroleerd luchtruim plannen en indienen ter goedkeuring. Afgelopen jaar is er een aantal updates aan het besturingssysteem doorgevoerd. Het einddoel is en blijft dat drones en bemand vliegverkeer zich veilig in hetzelfde luchtruim kunnen verplaatsen. Het testsysteem dat is ontwikkeld kan hierbij helpen.    

De app is gratis te downloaden via de Apple Store en Play Store. Via het Operator Portal is meer informatie te vinden.