Toelichting LVNL op vrijstelling Aalsmeerbaan tijdens verbouwing Schipholtoren

Toelichting LVNL op vrijstelling Aalsmeerbaan tijdens verbouwing Schipholtoren

LVNL heeft voorafgaande aan de verbouwing van de Schipholtoren een vrijstelling aangevraagd voor het verbod op nachtvluchten op de Aalsmeerbaan van 1 september 2018 tot en met 8 juni 2019.

Gepubliceerd op

LVNL heeft voorafgaande aan de verbouwing van de Schipholtoren een vrijstelling aangevraagd voor het verbod op nachtvluchten op de Aalsmeerbaan van 1 september 2018 tot en met 8 juni 2019. De reden hiervoor is dat de verkeerstoren op Schiphol ’s nachts verbouwd wordt en het vliegverkeer vanuit de noodtoren wordt afgehandeld. De noodtoren heeft fysieke beperkingen als het gaat om zichtbaarheid van banen. In de nacht wordt gebruik gemaakt van de combinatie Polderbaan en Kaagbaan, die standaard al hiervoor gebruikt worden. In tweede instantie zal in de nacht de Zwanenburgbaan gebruikt worden. Omdat er vanuit de noodtoren onvoldoende zicht is op de Zwanenburgbaan wordt er dan gebruik gemaakt van waarnemers die de luchtverkeersleiding assisteren.

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties

De Aalsmeerbaan wordt in de nacht alleen in zeer uitzonderlijke situaties ingezet zoals meteorologische omstandigheden. Door LVNL zijn voldoende maatregelen genomen om de inzet van de Aalsmeerbaan in de nacht zoveel als mogelijk te beperken. In de aanvraag staat dat het de verwachting is dat ongeveer twee tot vier nachten in negen maanden tijd gebruik wordt gemaakt van de Aalsmeerbaan. Op 27 juli heeft LVNL aan de omgevingsraad Schiphol per brief laten weten dat “LVNL zoveel mogelijk rekening zal houden met de omgeving en alles in het werk zal stellen om zo min mogelijk gebruik te maken van de verleende ontheffing.“

Brief LVNL aan de inwoners van Aalsmeer

De brief van de CEO van LVNL aan de inwoners van Aalsmeer is hier te lezen.

Brief LVNL aan omgevingsraad Schiphol

De brief van LVNL aan de Omgevingsraad is hier te lezen.

Bouwwerkzaamheden aan de verkeerstoren op Schiphol

Benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren? Onze nieuwsbrief geeft antwoord.