Het kabinet heeft aangegeven dat de beperking van hinder voorop staat en dat de luchthaven Schiphol perspectief houdt op groei. De Europese Commissie stelt eisen aan de prestatieverbeteringen van ons ATM-systeem en onze plannen daarvoor zijn opgenomen in het performance plan voor referentieperiode drie (2020-2024). Ondertussen zien we innovatieve technologie waardoor specifieke, vraaggerichte oplossingen binnen handbereik komen. Dit zien we terug in de opkomst van onbemande luchtvaart (drones), de ontwikkeling van remote digital tower techniek en de Europese verordeningen en studies (Wise Persons Group, Airspace Architecture Study) die de inzet van nieuwe technologie en nieuwe manieren van werken voorschrijven en voorzien. Hierbij zien we een toename van digitalisering, uitwisseling van data en het ontstaan van ANSP onafhankelijke ATM Data Service Units. LVNL fungeert als techintegrator die nieuwe digitale oplossingen integreert in de bestaande bedrijfsvoering.
LVNL zet in op snellere implementatie van innovatieve (technologische) oplossingen om zo onze prestatie te verbeteren voor Nederland, onze klanten en partners.
LVNL zet in op technologische vernieuwing om nog betere oplossingen te ontwikkelen voor het verhogen van capaciteit en sustainability voor onze klanten en het verminderen van geluid en emissies voor de omgeving, waarbij de veiligheid gegarandeerd blijft. We werken aan een up-to-date luchtverkeersleidingssysteem en aan verdere optimalisatie van de toren.
We moderniseren ons ATM-systeem stapsgewijs om hinderbeperking (geluid en emissies) te realiseren en om de groei en ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland te faciliteren.
De inrichting van het luchtruim is van groot belang voor de veilige en efficiënte afhandeling van het verkeer met zo min mogelijk hinder voor de omgeving. De huidige inrichting van het luchtruim is verouderd en nog gebaseerd op de prestaties van de vorige generatie vliegtuigen en technologie.
LVNL zet zich samen met IenW, Defensie, CLSK en MUAC actief in voor herziening van het Nederlandse luchtruim voor de veilige en efficiënte afhandeling van het verkeer met zo min mogelijk hinder voor de omgeving.
Het vliegen met drones heeft veel commerciële en maatschappelijke potentie. LVNL verwacht dat de vraag naar toegang voor drones tot het luchtruim snel groeit. De dronevliegers zijn als nieuwe gebruiker van het luchtruim doorgaans minder bekend met de regels en gebruiken zoals die in de luchtvaart sinds jaar en dag gelden. Door te experimenteren in een gecontroleerde omgeving wil LVNL risico’s en impact in de operatie zoveel mogelijk minimaliseren.
LVNL speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de onbemande luchtvaart om zo de veilige integratie in het luchtruim te waarborgen.
Ook in de komende jaren wil LVNL de regiovelden zo efficiënt mogelijk voorzien van een hoogkwalitatief product op maat. Omdat voor de regionale velden de kosten voor Air Traffic Services (ATS) relatief hoog zijn doen we het volgende:
LVNL speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de onbemande luchtvaart om zo de veilige integratie in het luchtruim te waarborgen.
Klik door naar thema 'Naar een ontwikkelende organisatie'
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info