Waar vliegtuigen vliegen

Waar vliegtuigen vliegen....

Door het luchtruim boven Nederland vliegen gemiddeld circa 3.500 vliegtuigen per dag. Vanaf de grond tot een hoogte van circa 7,5 kilometer wordt dit vliegverkeer begeleid door de verkeersleiders van LVNL, samen met onze militaire collega’s van Defensie. Dat zijn tussen de 1.500 en 2.000 vliegtuigen per dag. De verkeersleider gebruikt procedures – waaronder vastgelegde routes - om het vliegverkeer veilig, efficiënt en zo milieubewust mogelijk te begeleiden. 

  • Veilig betekent vooral het zorgen voor voldoende afstand tussen vliegtuigen en voorkomen van potentieel gevaarlijke situaties;
  • Efficiënt betekent vooral het voorkomen van vertragingen en opstoppingen op een luchthaven of in de lucht, zodat luchtvaartmaatschappijen hun geplande vluchten op tijd kunnen uitvoeren.
  • Milieubewust betekent vooral het beperken van geluidshinder van vliegtuigen.  

Waar vliegtuigen vliegen is afhankelijk van welke start- en landingsbanen op Schiphol worden gebruikt en in welke richting. Daarnaast van de routes en procedures die worden gebruikt.

Baan- en routegebruik

Actueel baangebruik

Welke start- en landingsbanen in gebruik zijn, hangt af van de beschikbaarheid, de veiligheid, het zicht, de wind- en weersomstandigheden en de milieuregels en regels voor baangebruik. Er zijn vrijwel altijd minimaal twee banen in gebruik op Schiphol: één voor het vertrekkende verkeer en één voor het aankomende verkeer. Bij wind uit het noorden zijn dit bij voorkeur de Polderbaan voor vertrekkend vliegverkeer en de Kaagbaan als landingsbaan. En bij wind uit het zuiden is dit precies andersom.

Gerelateerde kennisbronnen

Lees over veiligheidsmanagement