De remote tower operations maakt het mogelijk luchtverkeersleiding uit te voeren door middel van camera’s op een cameramast. De beelden die de camera’s maken, worden live weergegeven op beeldschermen van de luchtverkeersleider. Hierdoor hoeft de luchtverkeersleider niet meer in de verkeerstoren op de luchthaven aanwezig te zijn en kan hij/zij vanaf een andere locatie het vliegverkeer in de lucht en op de grond begeleiden.
LVNL kiest voor remote tower om ook de komende jaren de luchthavens Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport van veilige en efficiënte dienstverlening te kunnen voorzien. De innovatie van een remote tower technologie garandeert het veilig kunnen blijven uitvoeren van luchtverkeersleiding en een kostenverlaging op de lange termijn.
De camera’s op de cameramast zijn als het ware de ‘ogen’ van de luchtverkeersleider. De cameramast heeft vaste camera’s en op afstand bestuurbare camera’s (als een verrekijker) die zicht hebben op de luchthaven en het nabije luchtruim. De camera’s geven live 360 graden beelden die op schermen worden weergegeven. Op deze manier heeft de luchtverkeersleider zicht op aankomende en vertrekkende vliegtuigen en op het verkeer op de luchthaven, zoals hij of zij ook in de toren zou hebben.
De schermen staan in een halfronde opstelling om zo een ruimtelijk beeld van de luchthaven en omgeving weer te geven. Hierdoor hoeft de luchtverkeersleider niet meer op locatie te zijn om vliegtuigen te begeleiden, maar doet hij/zij dit vanaf een centrale locatie. In dit geval vanuit het gebouw van LVNL op Schiphol Oost. Vliegtuigen die landen of vertrekken en (nog) niet in het zicht zijn van de luchtverkeersleider – dat noemen we de naderingsverkeersleiding – worden begeleid op basis van radarschermen. Deze komen ook in het gebouw van LVNL op Schiphol Oost te staan.
Veiligheid is topprioriteit bij LVNL en staat voorop in alles wat wij doen. De remote tower technologie heeft zich ruimschoots bewezen als veilige technologie. De leverancier Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) gebruikt de remote tower technologie al meer dan vijf jaar in verschillende landen, waaronder Zweden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert een uitgebreid goedkeuringsproces uit voordat de remote tower technologie in gebruik wordt genomen in Nederland. Zij toetsen alle trainingen, procedures en technieken die nodig zijn voor het werken met de remote tower technologie.
De mast heeft een stalen frame met daarop veertien vaste camera’s en vijf op afstand bestuurbare camera’s (als verrekijker). Het camerasysteem bevat geen radiozenders of iets dergelijks, en veroorzaken dus ook geen straling. De uitsteeksels aan weerszijde van de cameramast zijn bliksemafleiders.
De cameramast en de camera’s zelf maken geen geluid, ook niet bij (harde) wind. De bestuurbare camera’s maken een zacht geluid als ze bewegen. Dat is niet veel en niet afhankelijk van de wind. De luchtverkeersleider hoort zelf wel via de buitenmicrofoons de wind, zodat alle menselijke zintuigen na gebootst worden en voor hem/haar te gebruiken zijn. In de verkeerstoren hoort de luchtverkeersleider de wind namelijk ook.
Nee, er worden geen nachtcamera’s geïnstalleerd en er wordt dus geen gebruik gemaakt van infraroodcamera’s. Er wordt gebruik gemaakt van normale camera’s, die hetzelfde beeld leveren als het menselijk oog, tijdens schemering zelfs net iets beter.
De remote tower technologie maakt het mogelijk luchtverkeersleiding (de wettelijke taak van LVNL) uit te voeren door middel van camera’s op een cameramast. De beelden die de camera’s maken, worden live weergegeven op beeldschermen van de luchtverkeersleider. Hierdoor hoeft de luchtverkeersleider niet meer in de verkeerstoren op de luchthaven aanwezig te zijn en kan hij/zij vanaf een andere locatie het vliegverkeer begeleiden.
De camera’s hebben tot doel om het luchtverkeer op en om de luchthaven veilig te begeleiden. De camera’s worden uitsluitend gebruikt om luchtverkeer te begeleiden en worden niet gebruikt ten behoeve van cameratoezicht, het volgen van personen of het verzamelen van persoonsgegevens.
LVNL zorgt ervoor dat het aan alle voorwaarden van de AVG voldoet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van derden. Er zijn strikte interne procedures en afspraken over de bewaartermijn van camerabeelden, de toegang tot deze beelden en de beveiliging ervan. De camerabeelden worden te allen tijde beveiligd en niet gedeeld met andere partijen, tenzij de wet daartoe verplicht in het geval van een strafbaar feit (Openbaar Ministerie) of het onderzoek naar voorvallen (Onderzoeksraad voor de Veiligheid).
Op dit moment ligt onze focus op het ontwikkelen en plaatsen van de cameramasten op de luchthavens Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport en het testen van het systeem. LVNL richt zich op single remote tower op deze luchthavens. Multiple remote tower is wereldwijd nog in ontwikkeling. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden multiple remote tower kan worden toegepast. Of deze luchthavens daarvoor geschikt zouden zijn, moet worden onderzocht.
LVNL wil waarde creëren voor klanten, stakeholders en Nederland. Dat doen we onder andere met inzet van technische innovaties, zoals de remote tower technologie. Met deze investering en gebruik van deze moderne technologie kunnen we ook in de toekomst op een efficiënte manier luchtverkeersleiding blijven geven op regionale luchthavens. Op de langere termijn levert dit een kostenbesparing op.
Het werken met de camera’s heeft geen impact op de vliegoperatie. De service die wij als luchtverkeersleiding geven aan luchtvaartmaatschappijen, de luchthaven en andere gebruikers blijft hetzelfde.
De apparatuur in de cameramast heeft noodstroomvoorzieningen en kan dus los van netstroom blijven functioneren. De dataverbindingen met Schiphol zijn redundant uitgevoerd, zodat de kans op uitval minimaal is. Systeemalarmen worden onmiddellijk gesignaleerd en gemeld aan de technische dienst en luchtverkeersleiders zodat ze hier actie op kunnen nemen. In het uitzonderlijke geval dat er toch stroomuitval of een systeemstoring is, zal de vliegoperatie op de betreffende luchthaven onmiddellijk worden stilgelegd en wijken vliegtuigen die willen landen uit naar een andere luchthavens.
LVNL staat voor een open en transparante communicatie met de omwonenden, stakeholders en gebruikers van de luchthavens. Dat doen wij in nauw overleg met de luchthavens Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. Aangezien de situatie per luchthaven verschilt, is de aanpak hierop aangepast.
Voor Groningen Airport Eelde geldt:
Voor Maastricht Aachen Airport geldt:
In nauw overleg met de luchthaven, de luchtverkeersleiders en SDATS (de leverancier van de remote tower technologie en de cameramast) is gekeken naar de beste plek voor de cameramast. Daarbij zijn verschillende criteria meegenomen, zoals het zicht op de luchthaven en het nabije luchtruim, de luchtvaart wet- en regelgeving, bouwkundige aspecten en de milieuwetgeving. De cameramastlocatie die op basis van deze criteria als beste naar voren is gekomen, bevindt zich aan de westkant van de luchthaven. Zie de stip op de afbeelding.
De totale hoogte van de cameramast is 41 meter. Bij de afweging over de benodigde hoogte van de cameramast is onder andere rekening gehouden met het zicht voor de luchtverkeersleiders.
2020:
De vergunningsaanvraag voor het plaatsen van de shelter en de fundering voor de cameramast op de luchthavens is ingediend bij en akkoord bevonden door gemeente Tynaarlo.
2021:
In 2021 vinden de bouwwerkzaamheden op de luchthaven plaats. We plaatsen een shelter, maken een fundering voor de mast en plaatsen de cameramast op de fundering. We houden rekening met de richtlijnen voor geluidshinder (Bouwbesluit 2012) en we houden ons uiteraard aan de regelgeving van de gemeente en de afspraken die de luchthaven Groningen Airport Eelde heeft met de omwonenden en gebruikers van de luchthaven.
De verbinding met de Local Airport Training Position (een trainingsfaciliteit in het gebouw van LVNL op GAE) wordt gemaakt, zodat het verkennen van de mogelijkheden en de werking van remote tower mogelijk is.
2022 en verder:
De cameramast wordt aangesloten op de systemen van LVNL. De verbinding tussen de cameramast en de remote tower module op Schiphol-Oost wordt tot stand gebracht. Vanaf dat moment wordt de werking van remote tower en de beelden vanaf de cameramast uitvoerig getest door LVNL. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toetst de veiligheid. Pas na positieve testen en validaties, een akkoord van ILT en uitvoerige training van de luchtverkeersleiders wordt het aankomende en vertrekkende vliegverkeer naar/van Groningen Airport Eelde vanaf Schiphol Oost afgehandeld. Wanneer deze transitie periode plaatsvindt, wordt bepaald op het moment waarop de verbinding tussen de cameramast en Schiphol Oost tot stand komt en de snelheid waarmee het testen, valideren en trainen plaatsvindt. De veiligheid is randvoorwaardelijk.
Groningen Airport Eelde is eigenaar van de toren. We verwijzen je hiervoor graag door naar hen.
In nauw overleg met de luchthaven, de luchtverkeersleiders en leverancier SDATS is gekeken naar de beste plek voor de cameramast. Daarbij zijn verschillende criteria meegenomen, zoals veiligheid, zicht op de luchthaven, luchtvaart wet- en regelgeving, bouwkundige aspecten en milieuwetgeving. Op basis van deze criteria blijkt de locatie nabij de fietsenstalling aan de zuidzijde van parkeerplaats P1 (nabij de huidige toren) het meest geschikt. Zie rode stip op de afbeelding.
De cameramast zelf is 34,5 meter hoog. De vaste camera’s worden geplaatst op 37 meter en de op afstand bestuurbare camera’s op 38,4 meter. De totale hoogte is 38,8 meter. Bij de afweging over de benodigde hoogte van de cameramast is onder andere rekening gehouden met het zicht voor de luchtverkeersleiders en de benodigde fundering.
2020:
De vergunningsaanvraag voor het plaatsen van de cameramast op luchthavens is ingediend bij en akkoord bevonden door gemeente Beek.
2021 en verder:
De voorbereidingen voor de bouw worden getroffen in afwachting van de vergunning van de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT). Na de vergunning kan de planning worden ontwikkeld.
Het is nog niet bekend wat de bestemming wordt van de toren op de luchthaven Maastricht Aachen Airport. Dit wordt in overleg met de luchthaven en de beheerder van de infrastructuur onderzocht.
LVNL ontvangt een subsidie van 7,7 miljoen euro van de Europese Unie, via Uitvoerend Agentschap voor Innovatie en Netwerken (INEA).
Het proces van planning tot bouw loopt op Groningen Airport Eelde sneller dan op Maastricht Aachen Airport. Dit heeft te maken met het feit dat beoogde locatie van de cameramast op MAA een locatie is waar wet- en regelgeving dicteert dat er aanvullend onderzoek moet plaatsvinden. Hierdoor duurt het proces langer dan op Groningen Airport Eelde.