Voor dronebestuurders hebben we GoDrone ontwikkeld, een app en website waarmee dronebestuurders aan de hand van een dronekaart van Nederland kunnen zien waar zij wel en niet mogen vliegen. Ook geeft GoDrone informatie over beperkingen en/of uitzonderingen die gelden in een bepaald gebied. Dronebestuurders kunnen via GoDrone hun dronevluchten plannen en bijhouden, en eventueel een aanvraag indienen voor een dronemissie in de CTR. De GoDrone app is te vinden in de App Store en Google Play Store en is gratis te downloaden.
Conform Europese regelgeving moet je je registreren als exploitant (als je drone meer dan 250 gram weegt) en een online kennistest volgen om je kennis als dronebestuurder aan te tonen. Dronevluchten zijn daarbij ingedeeld in risicocategorieën.
Vluchten met drones in de zogenaamde 'open categorie' zijn niet toegestaan in de plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden (CTR’s) en zijn voorbehouden aan de zogenaamde ‘specific’ of ‘certified’ categorie. Op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vind je meer informatie over het vliegen in die categorie en wat er nodig is om een exploitatievergunning te verkrijgen.
Vlieg je met een drone zonder exploitatievergunning? Klik dan hier voor meer informatie.
In Nederland wordt het vliegen met een drone gezien als een VFR-vlucht. Aan VFR-vluchten zijn bepaalde wettelijke eisen gesteld. Vlieg je met je drone in gecontroleerd luchtruim? Dan heb je een klaring nodig van de torenverkeersleider. Ook moet je een vliegplan indienen en geldt de verplichting van tweezijdig radiocontact (RTF). Door een missie te plannen in GoDrone voldoe je aan de verplichting om een vliegplan in te dienen. Bovendien kun je bij de opmerkingen in GoDrone je beoogde callsign doorgeven: dat is een samenvoeging van:
In het geval van dit voorbeeld wordt het callsign: Unmanned DDO (delta delta oscar).
De Operationele Helpdesk stemt je missieplan af met de verkeerstoren en geeft, afhankelijk van de situatie, een voorlopige toestemming door. De echte toestemming om te mogen vliegen, de klaring, krijg je van de torenverkeersleider. Om de werklast van torenverkeersleiders te bewaken, kan LVNL een maximum instellen voor het aantal dronevluchten dat gelijktijdig in de CTR plaatsvindt. Wanneer dit maximum is bereikt, krijg je geen voorlopige toestemming van de Operationele Helpdesk. Ook kan de torenverkeersleider om veiligheidsredenen besluiten om geen klaring te verlenen, of een eerdere klaring (tijdelijk) in te trekken.
Klik hier voor meer informatie over vluchtverloop en radiotelefonie.
Wij gebruiken cookies voor een goede werking van de site en o.a. voor webstatistieken.
Info